Цялата държавна машина тръгва срещу Uber

Николаос Цитиридис 27 февруари 2015 в 13:10 18349 73

НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу Uber България - международната компанията за превоз на пътници, която се явява и пряк конкурент на всички таксиметрови компании.

Очаква се в близко бъдеще клиенти под прикритие да залавят шофьорите на Uber, след което в действие ще влязат едни от най-солените глоби в цяла Европа - за първо нарушение 1500 лв. глоба и 6 месеца наказателен паркинг за автомобила (паркингът също се плаща). При повторно нарушение глобата и продължителността на паркинга се увеличават чувствително.

Инициативата за акцията на ведомствата срещу Uber е дошла след множество сигнали от таксиметрови компании.

В началото на тази година превозвачите са подали и жалба в прокуратурата.

Нарушенията, които ще накарат целия държавен апарат да тръгне срещу Uber, са, че возят без лиценз, без психотест за шофьори, нарушават законите за конкуренцията и извършват нерегламентирани финансови операции, теглейки пари от картата на клиентите, обясниха от Министерството на транспорта за OFFNews.

В акцията може да се включи дори и Комисията за защита на потребителите, тъй като шофьорите са подписали в договора си клауза да не уронват престижа на Uber, а при евентуални съдебни процеси именно шофьорите ще са най-важните свидетели.

За да заловят и отнемат превозното средство на шофьор от Uber пътниците трябва да направят и самопризнания, че се возят в нерегламентираното такси, а не са приятели с шофьора например. Именно заради това ще бъдат и клиентите под прикритие.

През изминалата година са били заловени и глобени 125 нарушители, които превозват незаконно пътници в страната. Голяма част от тях са били граждани, които причакват туристи по гарите и ги возят в личните си автомобили. От транспортното министерство приравняват тези случаи с Uber, като най-сложното и при двете ситуации е, че пътникът трябва да признае, че "не е приятел, който дава пари само за бензина". 

От НАП потвърдиха, че в момента се водят съвместни преговори за подобна акция, но не коментираха повече около нея и имало ли е досега проверки срещу компанията.

В началото на декември 2014 г. официално у нас стъпи услугата за модерни превози Uber - система, лесна за ползване и единственото, което ви трябва е смартфон с интернет и кредитна/дебитна карта.

Uber е превозна компания, която предлага услуги близки до тези на такситата. Компанията, базирана в Калифорния, е основана през март 2009-та година. Същинската работа започва обаче година по-късно. След още една година се разраства и пристига в Европа, както и в градове като Сидни и Пекин.

Единствените изисквания към шофьорите са колите им да бъдат не по стари от 10 години и да имат книжки от повече от 3 години. От Uber изискват справка от КАТ за това какви нарушения са имали шофьорите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!