Тренд: 76% от българите убедени, че трябва да носим маски. 30% искат по-строги мерки, 15% - по-леки

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2020 в 11:11 2267 1

48% от българите смятат, че противоепидемичните мерки в страната са достатъчни, 30% искат да са по-строги, 15% - да се облекчат. Това показва проучване на "Тренд", направено сред 1001 пълнолетни от 2-ри до 10 ноември по поръчка на в. "24 часа". През май едва 11% са искали по-строги мерки. Тогава 39% са смятали, че мерките трябва да бъдат по-леки.

Основният начин за предпазване на българина остава миенето на ръце и се отчита увеличение през ноември спрямо април  – 93% към 92%. През ноември се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% през април. 82% посочват, че спазват дистанция при общуването с хората, а 14% - че не спазват такава. 79% от хората избягват събирането с много хора. 37% пият витамини/хранителни добавки, а 70% използват дезинфектанти по-често.

Делът на работещите от вкъщи през месец ноември е по-нисък от този спрямо април - 18% спрямо 35%.

Отчита се повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски - 76% през ноември спрямо 64% през април. Намалява подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места с повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през ноември, 82% - през април.

По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1. до 12. клас искат 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са съответно с 25% подкрепа.

Особено ниски нива на подкрепа се отчита по отношение на забрана на гражданите да се разхождат в паркове и градини, забрана за пътуването с автомобил извън града, в който живеят, да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането. Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещаше подкрепа от 55% от българите.

26% от българите посочват, че ще се ваксинират, ако има ваксина, а 45% - не. Жените са по-колебливи в решението си от мъжете.

Спад в опасенията спрямо месец април се отчита по отношение на недостиг на хранителни продукти (25% през ноември спрямо 42% през април), консумативи за дома (20% спрямо 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември спрямо 25% през април). По отношение на лекарствата 41% имат такива опасения през ноември, а през април - половината от българите.

През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места спрямо април. Липса на опасения за работните си места имат 35% от хората през ноември, докато през април делът е 25%.

Увеличил се е значително делът на хората, които посочват, че нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май. Намалели са дяловете спрямо предходните изследвания на хора, които декларират, че могат да изкарат един или повече месеци със своите спестявания, ако са без доходи.

Запазват се високи дяловете на хората, които посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние – 45% през ноември спрямо 52% през май и 47% през април. Едва 6% посочват, че повечето време вкъщи влияе положително върху общото им физическо и психическо състояние.

Намалял е делът на хората, които смятат, че в по-кратък срок ще се върнем към нормалния си начин на живот спрямо месец май тази година. Значително увеличаване на дела на хората, които не могат да преценят - 30% спрямо 9% през май. За 28% от хората ще бъде необходимо повече от една година, за да се върнем към нормалния си начин на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

19.11 2020 в 11:30

Най-сетне важната статистика на база, на която се вземат решенията в страната ни.

Тия дневни стойности за положителни тестове незнам за какво изобщо ги публикувате.