Тренд: 73% от българите одобряват въвеждането на извънредното положение

OFFNews Последна промяна на 07 април 2020 в 18:10 3331 1

73% от българите одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус, сочи изследване на "Тренд", проведено от 1 до 5 април. Интервюирани са 1005 души - 400 от тях онлайн, а 605 - по телефона. 

19% не одобравят мерките срещу разпространението на COVID-19.

Снимка: Тренд

Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите (63%) посочват, че НОЩ се справя с работата си, а 18% са на противоположно мнение.

52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват обратното. Действията на президентската институция се одобряват от 43%. Парламентът е институцията, към която делът на неодобрение към действията му е по-висок от дела на одобрението - 47% срещу 35%.

Снимка: Тренд

Според 70% от изследваните България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели.

В проучването са тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. 66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев се регистрира 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчитат се сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица.

Томислав Дончев е с положително отношение от 33% и с отрицателно 27%. Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с по-високи дялове на отрицателно отношение за сметка на положителното. Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение и със 17% положително.

Снимка: Тренд

По отношение на мерките в България 35% от изследваните смятат, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора". Само 15% не подкрепят тази мярка. 59% подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми, свързана с разхождането в паркове и градинки, 51% посочват, че одобряват забраната, докато 46% не я подкрепят. Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани, са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането" – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички" - 13% подкрепят.

Снимка: Тренд

На въпроса за спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска. Близо 53% обаче посочват, че не ползват маски.

Заради многото конспиративни теории "Тренд" включва някои от тях в изследването. Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят". Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип" 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Снимка: Тренд

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването са тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови