Трейс пренарежда жълтите павета, фирмата със санкции от Фандъкова за 2 млн. лева за година

Експертен съвет с чужденци в състава ще следи как се пренареждат жълтите павета

OFFNews 06 октомври 2022 в 12:04 2706 3

Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

В договора с "Трейс" са заложени санкции в размер на 830 хил. лв., каза Фандъкова

Участъците с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя "Трейс груп". През последната година на фирмата са наложени санкции за над 2 млн. лева по различни договори със Столична община. 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС днес. Тя показа пред съветниците списък със санкции, налагани на "Трейс". Последното решение, потвърдено от съда, е за наложена санкция по договор за текущи ремонти в размер на 738 хил. лв., информира кметът. 

Компромис с никого - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен, категорична бе Фандъкова.

Тя информира, че в договора с "Трейс" са заложени санкции в размер на 830 хил. лв. за некачествено изпълнение. Има и сериозни санкции и за забавяне. Те могат да бъдат наложени тогава, когато приключи изпълнението, обясни кметът. Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото няма да издържи в съда, обясни Фандъкова. И допълни, че проблемният участък за пренареждане, е само около пет процента от общия договор, който е на стойност около 17 млн. лв. и засяга цялата зона 4.

Столичният кмет информира, че за гарантиране на качественото изпълнение при повторното пренареждане е поискала да бъдат взети повторни проби от проблемните участъци. Ще бъде сформиран експертен съвет, в който каним едни от най-добрите специалисти, за да дадат своето становище за начина на нареждане, а също и експерти от чужбина от градове, с които работим в добро партньорство, каза Фандъкова.

Очаквам експертният съвет да препоръча решение, което, разбира се, да бъде след това съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Тя припомни, че по нейно искането преди години и след одобрението на СОС, жълтите павета бяха обявени за културна ценност.

"Разрушаването на културна ценност е не просто недопустимо, това е престъпление по Наказателния кодекс", заяви кметът и добави, че е дала случая на прокуратурата, като визира разпространеното виде как един то работниците чупи здраво паве, за да го намести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

3

Zlatko

06.10 2022 в 14:57

Nasimo, за съжаление нищо не я очаква! Вожда ще активира шаманите от бустана, ще изиграят танца на спасението и всичко ще й се размине. Освен това, тя е толкова безгласна и посредствена буква, нищо не прави без благословията и разрешението на Винету.

1040

2

Nasimo

06.10 2022 в 13:35

Срам, Срам Фандъкова... но ще дойде време и ти ще лъснеш със своите зависимости! Сливенския те очаква!!!

15914

1

поп Дръвчо

06.10 2022 в 13:07

Айде още 1-2 месеца задръстване.

А тия 2 милиона са предварително калкулирани при офертите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!