Толерантни ли са работодателите към различните

OFFNews 21 април 2021 в 15:21 2405 0

Снимка Pixabay

34,3% от работодателите не толерират различните, като най-честите им предразсъдъци са свързани с възрастта на кандидатите, етническата им принадлежност, сексуалната ориентация, плановете за деца и външния им вид.

40% са усетили нетолерантност по време на интервюто за работа, а 29,1% от търсещите работа са се опитали да скрият външен белег, етническа и сексуална принадлежност или друго поради страх от предразсъдъци.

Това са резултатите от изследване на националната толерантност сред работещи и търсещи работа на маркетингова агенция BluePoint, проведено през януари 2021 г. по поръчка на TELUS International Bulgaria. Изследването е проведено сред 400 души на възраст между 18 и 60 години.

Основни предразсъдъци и проблеми по време на интервютата за работа

Основните проблеми, с които се сблъскват търсещите работа по време на интервю, са надменното поведение на работодателите - 63%, неясно представените условия за позицията - 63%, липсата на яснота относно позицията - 58,2%, некоректното отношение - 38,8% и задаването на неудобни въпроси - 26,1%.  Прави впечатление малкият брой хора, които са отговорили, че не са се сблъскали с проблеми по време на интервюто. Така отговарят само 2,4% от респондентите.

По отношение на въпросите, задавани от работодателите по време на интервютата за работа, 67,9% посочват, че освен за професионалната квалификация, се задават и неудобни въпроси за личния живот. Препоръката на BluePoint е въпросите да се ограничават до професионален опит и обща култура и интереси, но не и да се навлиза в личното пространство на търсещите работа.

И по-конкретно, в категорията неудобни въпроси най-често попадат такива, които са свързани деца или плановете за деца, семейното положение и личния живот. 9,8% посочват, че са им задавани въпроси за сексуалната ориентация, 1,8% за етническата им принадлежност, 1,3 процента посочват, че са питани за религията и здравния им статус.

Респондентите посочват и кои според тях са най-неприемливите въпроси. Според 74,5% от тях това са въпросите, свързани с политическата принадлежност, за 73,3% - сексуална ориентация, за 69,3% - цвета на кожата, за 57% - религиозната принадлежност, за 55% - плановете за деца, а за 46% - етническата принадлежност.

Основни предразсъдъци и проблеми за вече наетите служители

79,8% от респондентите отговарят, че най-честия предразсъдък, с който се сблъскват е свързан с възрастта им, за 60,5% това е етническата принадлежност, за 42,5% - сексуалната ориентация, за 40,5% - плановете за деца, за 30,5% - татуировките и пиърсинга на видими места, а за 25,8% - стилът на обличане.

Според тях работодателите са и най-нетолерантни относно възрастта, етническата принадлежност, сексуалната ориентация и плановете за деца.

TELUS International Bulgaria стартира национална кампания "Бъди себе си", която цели за започне диалог за преодоляване на предразсъдъците в процеса на търсене на работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика