Телефоните за психологическа помощ във ВМА прегряха

OFFNews 28 април 2020 в 20:53 2937 0

Още в първия ден новооткритата телефонна линия за психологическа помощ на ВМА прегря. Десетки хора са се свързали със специалистите на болницата, за да споделят страховете, които COVID-19 провокира у тях, съобщи Нова тв.

На линията отговарят специалистите от психиатричната клиника на Военномедицинска академия.

„Действително се обаждат много хора с различни преживявания, в повечето случаи разтревожени от дългата изолация или от това, което предстои след това”, обясни Мирена Георгиева, психолог във ВМА.

Най-големият страх на хората, потърсили помощ, е да не се заразят с вируса.

„Всяка реакция на страх е нормална в ситуацията, в която се намираме”, обясни още Мирена Георгиева.

Когато случаят е по-сериозен, медиците препоръчват консултация очи в очи.

Оказва се, че тревогите, които споделят пациентите далеч не се изчерпват с коронавируса.

„Граждани, които имат притеснения изобщо за психичното си състояние, не само свързано с коронавирусната инфкция. Това говори за едно общо повишаване на тревожния фон на българина”, обясни подп. доц. д-р Данчо Дилков, началник на клиниката по „Психиатрия и военна психология” във ВМА.

Не са и малко тези, които са набрали специализирания за психологическа помощ номер, за да отправят упреци и съвети.

„Маските да се носят по различен начин, хората да са още по-дистанцирани или поне още година да не се приближават един до друг. Например имат забележки към мерките, които са взети, забележки към правителството, към щаба, който се занимава с коронавирусната пандемия”, обясни доц. д-р Данчо Дилков.

Телефонната линия е безплатна - 02/ 92 26 190. Специалистите ще приемат обаждания всеки работен ден от 09:00 до 13:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови