Quantcast

„Спешна помощ“: Линейката била при починалата фотографка за 19 минути

Симона Костадинова Последна промяна на 27 май 2014 в 15:15 8221 7

Линейката, която е била повикана за починалата фотографката Елизабет Димитрова, е пристигнала в столичния квартал „Надежда" за 19 минути.

Това каза пред OFFNews.bg д-р Ангел Ангелов, началник на отдел „Медицински дейности" в софийския Център за спешна медицинска помощ.

Той обясни, че сигналът е бил подаден на тел 112 в 20:32 вчера, почти 10 минути диспечерката се опитвали да намери свободен екип, който да тръгне към Димитрова, защото тази нощ в столицата в готовност са били 11 линейки, а по български стандарт би трябвало да са 38.

„Имаме 94 свободни лекарски места, затова и екипите са толкова“, допълни Ангелов.

Той обясни, че екипът, който е пристигнал при фотографката е бил помолен да побърза и е тръгнал възможно най-бързо от предишния адрес в квартал „Факултета", където преглеждал 51-годишна жена с мозъчен инсулт.

Познати на Димитрова обаче твърдят, че спешният екип се е забавил цели 55 минути и това се е оказало фатално за фотографката.

По думите на Ангелов, въпреки далечното разстояние медиците са успели да се вместят в нормата от 20 минути след получаването на сигнала. Те били при Димитрова в 20.49 часа.

Когато пристигнал, екипът заварил пациентката починала. „Жената е била с трайно разширени зеници, нямало е какво да се направи. Екипът само е констатирал смъртта“, коментира още Ангелов

Свидетелка на случилото се коментира, че когато медиците пристигнали нямали дефибрилатор. "Когато дойде медицинският екип, аз ги помолих да я интубират, но те ми казаха, че нямат дефибрилатор, отказвайки дори да ми се легитимират", разказва очевидката.

Ангелов обясни, че това е вярно, а причината била, че линейката, която е пристигнала на място, е била резервна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2014 в 19:02

АБЕ ЕЙ ПОМЯРИ Я СЕ ПОСТАВЕТЕ НА МЯСТОТО НА ДЕТЕТО С ЗАГИНАЛАТА МАЙКА, НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЧЕ ИМАЛО НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СОФИЯ ДРУГ КОЙТО УМИРА , ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ ДОСТАТЪЧНО ЛИНЕЙКИ . ВТОРО ЛИНЕЙКАТА НЕ Е ДОШЛА НА ВРЕМЕ ДОШЛА Е С ГОЛЯМО ЗАКЪСНЕНИЕ , А И ЛЕКАРЯ ИМА НАГЛОСТТА ДА КАЗВА ЧЕ ЛИНЕЙКАТА Е БИЛА ТОЧНА КАТО НЕ Е БИЛА .

01.06 2014 в 11:38

Ами пак удряме на камък, който сами сме си сложили на пътя.
Защо имаме толкова свободни места за лекари? Защото бягат на запад, защото са АЛЧНИ. Учил тук държавна поръчка и изведнъж дезертира другаде. Трябва да се смени статуквото, защото корените му са дълбоки, а пипалата много дълги.
Затова ще има повече лимузини отколкото линейки. То и да има толкова линейки, кой ще стои в тях? Хора, да не ближем шкурка, а да си свършим работата!
С уважение: hankrum.info (това не е някаква реклама, просто показвам, че не съм някакъв анонимен, скрит зад аватар и прякор)

30.05 2014 в 21:39

Вече не минават тези лъжи. ЛЪЖИ!

29.05 2014 в 13:40

"отказвайки дори да ми се легитимират"

?!?!?!

28.05 2014 в 12:01

По дяволите, защо позволихме в София да има 12 линейки, а Народното събрание да разполага със 100 лимузини за милиони левове?!? Толкова е тъжно, че не ми се коментира...

28.05 2014 в 10:18

Така е като се прекалява със "Спешно отделение".. всички се мислят за медици, че и по-добри от завършилите медицина!

27.05 2014 в 17:11

Ама народа прост от футбол, политика и медицина няма нещо да не разбира. "Аз ги помолих да я интубират, но те ми казаха, че нямат дефибрилатор" - и правилно са и казали. Какво е връзката между интубацията и дефибрилатора? Много просто - с дефибрилатора може да направиш електрошок на тъпата кратуна дето те кара да интубираш труп, след като си скъсал задника да прелетиш половин София за 19 минути и те чака друг умиращ, на който може и да може да се помогне. 11 екипа от 38 това гледайте, 94 свободни места !!!!! С пръдня - боя е да правиш медицина за без пари.