„Спешна помощ“: Линейката била при починалата фотографка за 19 минути

Симона Костадинова 27 май 2014 в 15:15 8948 7

Линейката, която е била повикана за починалата фотографката Елизабет Димитрова, е пристигнала в столичния квартал „Надежда" за 19 минути.

Това каза пред OFFNews.bg д-р Ангел Ангелов, началник на отдел „Медицински дейности" в софийския Център за спешна медицинска помощ.

Той обясни, че сигналът е бил подаден на тел 112 в 20:32 вчера, почти 10 минути диспечерката се опитвали да намери свободен екип, който да тръгне към Димитрова, защото тази нощ в столицата в готовност са били 11 линейки, а по български стандарт би трябвало да са 38.

„Имаме 94 свободни лекарски места, затова и екипите са толкова“, допълни Ангелов.

Той обясни, че екипът, който е пристигнал при фотографката е бил помолен да побърза и е тръгнал възможно най-бързо от предишния адрес в квартал „Факултета", където преглеждал 51-годишна жена с мозъчен инсулт.

Познати на Димитрова обаче твърдят, че спешният екип се е забавил цели 55 минути и това се е оказало фатално за фотографката.

По думите на Ангелов, въпреки далечното разстояние медиците са успели да се вместят в нормата от 20 минути след получаването на сигнала. Те били при Димитрова в 20.49 часа.

Когато пристигнал, екипът заварил пациентката починала. „Жената е била с трайно разширени зеници, нямало е какво да се направи. Екипът само е констатирал смъртта“, коментира още Ангелов

Свидетелка на случилото се коментира, че когато медиците пристигнали нямали дефибрилатор. "Когато дойде медицинският екип, аз ги помолих да я интубират, но те ми казаха, че нямат дефибрилатор, отказвайки дори да ми се легитимират", разказва очевидката.

Ангелов обясни, че това е вярно, а причината била, че линейката, която е пристигнала на място, е била резервна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!