Цензура или ''развален телефон'': Отложил ли е УНСС за след изборите прожекция на филма за доц. Кристиан Таков

Александра Маркарян 02 март 2023 в 13:09 4965 0

Проф. Димитър Димитров

Снимка Фейсбук

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и режисьорът на филма за доц. Кристиан Таков Веселин Диманов.

"Цензурата отново надделя" - обяви режисьорът и сценарист на филма "Моралът е доброто" за живота на доц. Кристиан Таков и описа как от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) първо приели да го излъчат в аулата, но после отложили прожекцията за след парламентарните избори на 2 април. "Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията трябва да се отложи за след изборите, тъй като, забележете, “има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата”. Или иначе казано – притесняват се, че филмът бил политически" - писа Веселин Диманов във Фейсбук снощи.

"Няма такова нещо" - отговориха категорично от университета, потърсени от OFFNews за коментар. Оттам допълниха, че не само филмът ще се излъчи в аулата на УНСС на датата, на която това е било планирано - 28 март, но че от УНСС поели и разходите, включително са платили за наемането на екран, с какъвто не разполагат.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров реагира на публикацията, под която написа следното в коментар:

"Г-н Диманов, аз съм проф. Димитров, ректора на УНСС. Може ли да кажете с кого от УНСС сте говорили по повод излъчването или спирането на прожекцията на филма? Най-отговорно заявявам, че ръководството на УНСС в мое лице не е изразявало подобна позиция!"

Целият текст на поста на Веселин Диманов:

Цензурата отново надделя – този път тя се прояви не къде да е, а в университета. И по-точно – УНСС. Да, точно там, където свободата трябва да е най-висша цел.

Днес получих обаждане с покана за среща с ръководни кадри, професори и юристи, относно прожекция на “Моралът е доброто” на територията на УНСС. Отидох, окрилен от мисълта – ето, плодовете на нашия труд се отплащат – след близо седмица на преговори имаме дата, час, зала, че дори и бюджет за наемане на техника за професионално излъчване на филма.

Стиснахме си ръцете в коридора – 28 март, 16:00 часа, Аула “Максима” – вход свободен за студенти и преподаватели. Целта на прожекцията – образователна.

Да, ама не – след близо час получих второ обаждане, което наистина ме шокира. Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията трябва да се отложи за след изборите, тъй като, забележете: “има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата”. Или иначе казано – притесняват се, че филмът бил политически.

Горчи. Защото една от главните ни идеи и инициативи в момента е филмът да бъде излъчен във възможно най-много учебни заведения у нас.

Предложиха ми дата 28 април, но аз отказах. И не съжалявам. Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни. Това е третият университет, който не смее да излъчи филма за своите студенти.

Толкова за свободата в България.

След интернет "бурята" ректорът и режисьорът се срещнаха в УНСС и проф. Димитров потвърди, че прожекцията ще се състои по план, на 28 март, и че лично той ще открие събитието, заедно с Веселин Диманов.

Отишлият си само на 51 г. доц. Кристиан Таков бе преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Той се превърна в символ на протестите на Ранобудните студенти от 2013 година с искане за оставката на пожелалия Делян Пеевски за председател на ДАНС премиер Пламен Орешарски и за промяна на порочния модел на държавно управление. В доц. Таков студентите припознаха своя неформален водач. В последните години от живота си доц. Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел. Той е един от учредителите на партия "Да, България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови