Танов предупредил да не се закачат приятели на Борисов

OFFNews 11 февруари 2014 в 14:52 1922 0

Внимавай кои хора предлагаш за наказание, да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, че тогава и двамата ще си ходим.

Това е казал бившият директор на агенция Митници Ваньо Танов на Спас Шопов бивш ръководител на Инспектората на митниците, разказа самият Шопов, съобщава БГНЕС.

Шопов каза това по време на изслушването си на заседание на временната парламентарна комисия, която работи по скандалния случая, по-известен като "Мишо Бирата". 

Бившият ръководител на Инспектората разказа за свой разговор с бившия директор на митниците Ваньо Танов. Той обясни, че за конкретната проверка на пивоварната на Михаил Михов колеги "коментираха навсякъде, че е имало обаждане от премиера във връзка с проверка на мобилна група". 

В този разговор Танов му казал още, че предстоят реформи и съкращения, като го предупредил да внимава кои хора предлага за дисциплинарни наказания. В един момент по време на разговора Танов пита Шопов колко време работи в системата, а той му отговаря: "15 години". Тогава бившият директор на Митниците му казва: "Знаеш ли какъв е проблемът на хората, които са богати? Не желаят, когато си плащат, да бъдат притеснявани.

В същия разговор Танов обяснява на Шопов, че след проверка в пивоварната на Михов по телефона му се обадил премиерът Бойко Борисов и го "намачкал" заради проверката. 

"За първи път се отнема лиценз на базата на една докладна и три протокола, извършени от мобилната група", каза Шопов пред депутатите в комисията. 

Председателят на комисията Йордан Цонев каза по време на заседанието, че от материалите е видно, че при проверките е иззета тетрадка, в която по дати са вписани количества на вложени материали и произведения спирт по алкохолни градуси. В нея е записано и за произведен алкохол, за която акцизния склад няма разрешение и не е начислявал и внасял акцизи. Цонев предупреди, че това ще бъде основният му въпрос в аванс към бившия директор на митниците Ваньо Танов. Според него има улики за извършено престъпление - нелегалното производство на спиртни напитки престъпление, според нашия Наказателен кодекс, каза той и посочи, че не е уведомена прокуратурата и не е направено нито едно действие, за да се установи вярно ли е това обстоятелство, налично в производствената тетрадка. Йордан Цонев подчерта и, че тетрадката е единственият документ, който липсва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови