Депутатите ще нищят "Ало, Ваньо"

Нели Чолашка 21 ноември 2013 в 13:37 3121 3

Депутатите.
Депутатите.

 

Управляващите създадоха временна анкетна комисия за за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт

От името на комисията отпадна текста "както и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като „Мишо Бирата“.

Председател на комисията ще е Йордан Цонев от ДПС и тя ще работи 2 месеца. В нея влизат по трима депутати от всички партии, ГЕРБ също излъчи свои представители.

Тази анкетна комисия е следващата атака срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след анкетната комисия за полетите на Авиоотряд 28 по времето на неговото управление.

Предложението за създаване на такава комисия е на лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители, а мотивите в пленарна зала представи Йордан Цонев от ДПС.

Той изчете репликите от изтеклия през 2011 г. разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов, станал известен като случаят "Ало, Ваньо". Няколко месеца след излизането на записа Михаил Миков почина при неизяснени обстоятелства в хотел в Правец.

 Във въпросния разговор Борисов нарежда на Танов веднага да изкара данъчните, влезли в складовете на бира „Лединика", собственост на вече покойния Михаил Михов - Мишо Бирата.

"Това не е телефонен разговор между мафиотски босове. Нито са заповеди от мафиотски бос към неговите подчинени. Това е разговор между министър-председател на европейска България и директора на Агенция "Митници" в същата България - България на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов, който беше подчинил цялата държава на личната си воля.

Стеногрмата от разговора е черната кутия на управлението на ГЕРБ, където сянката на подземията тегне страшно над властта. Абревиатурата ГЕРБ всъщност е прикритие на страстта на бившия министър-председател Бойко Борисов да играе Биг боса на държавата", аргументира се Цонев.

По думите му това е своеобразна еманация на авторитаризма на институциите в демократична държава и един от най-грозните примери на ерозиране на върховенството на закона и затова за този скандал се разбрало и в Европа.

„Необходимо е да се установи дали манипулиран запис означава, че е манипулирано съдържанието или записът е бил просто презаписан. Няма български гражданин, който да се съмнява, че разговорът е автентичен.

Разпространеният разговор е автентичен, цялостен и съдържателен, се посочва в изводите на френска лаборатория, каза Цонев. Фактът, че Михаил Михов почина при странни обстоятелства не снема, а подчертава необходимостта от подобна анкетна комисия", обясни нуждата от анкетна комисия депутатът от ДПС.

Първоначално нито един депутат не искаше да се изкаже по темата за нова анкетна комисия. Първи се престраши Валери Жаблянов от левицата. 

„Комисията ще се опита частично да реабилитира авторитета на българския парламент, който тогава мълчеше. Не може парламентът да мълчи по отношение на изпълнителната власт.

Въпросите тогава трябваше да са от групата на управляващото мнозинство. Комисията трябва да покаже, че трудностите не произтичат от несъвършената Конституция, от тайните сили, а от явното погазване на закона. 

Както и да се напише Конституцията, каквото и да се промени в нея, когато на върха на държавата се оказват хора, които не са я чели, в такива случаи се превръщат в дребни скандали по пътя на големи скандали на едно скандално управление”, заяви Жаблянов. 

Отговори му Цвета Карянчева от ГЕРБ, която обвини управляващите, че с тези анкетни комисии отклоняват вниманието на обществото от реалните проблеми.

"Защо да не направим комисия за размножаване на колорадския бръмбар или пролетното равноденствие? До кога ще измествате фокуса на общественото внимание?

Защо не инициирахте комисия за Христо Бисеров? Това е актуалният въпрос”, попита Караянчева. 

Тя напомни, че „Мишо Бирата” се занимава прокуратурата и обяви, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисията, защото не ги е страх. В крайна сметка обаче само трима депутати от ГЕРБ подкрепиха създаването на комисията, 2-3 бяха "против" и "въздържал се", а останалите не гласуваха.

„По начина, по който се смеете, разбирам, че сте глухи и слепи и днес ще представите едно цирково представление от парламентарен тип. Оставате глухи и слепи вече 5 месеца. Социолозите говорят, че авторитетът на този парламент е сведен до санитарния миниум", обяви още Караянчева.

"Христо Бисеров имаше достойнството да си подаде оставката. Ако Бойко Борисов го беше направил след скандала с Мишо – Бирата, нямаше да има нужда да си я подава през февруари тази година.

Ако бившият министър председател беше почтен човек, щеше да направи като Христо Бисеров”, отговори ú Антон Кутев от БСП.

„След случая „Хохегер” и Сергей Станишев трябваше да си подаде оставката като партиен лидер”, отговори  му на свой ред Цвета Караянчева. 

Йордан Цонев обяви, че не приема в залата да се говори за случая "Бисеров", докато Цветан Цветанов седи на банката в пленарна зала.

"Да сравнявате моя случай с този на Христо Бисеров е толкова несъстоятелно, колкото да сравнявате вашия морал с този на ГЕРБ.

На никого от ГЕРБ не викат Иван или пешо Ментата. Не приемам морални оценки от човек с прякор Ментата, отговори му Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!