СУ открива кандидатстудентската си кампания

Александра Маркарян Последна промяна на 17 февруари 2014 в 06:30 3557 5

Ректоратът на Софийския университет

Софийският университет открива кандидатстудентската си кампания днес.

От 17 февруари до 7 март ще се приемат документи за явяване на изпитите от първата от двете си кандидатстудентски сесии за прием на студенти за учебната 2014/2015 г.

Кандидатите подават заявление за участие в изпитите и трябва да носят личната си карта и квитанция за платената такса за явяване. За всеки изпит се плаща по 30 лева. Парите могат да се платят на място в Ректората на СУ или да се внесат по банков път.

От такса са освободени кръглите сираци (до 25-годишна възраст), инвалиди с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, военноинвалиди, кандидати, които са живели в дом до навършване на 18 г. и майки с три и повече деца. Всеки конкретен случай се удостоверява със съответен документ, който се подава в Информационния център на Ректората, сектор „Прием на студенти” от 17 до 23 май (за първата изпитна сесия) от 9 до 12 и от 13 до 17 ч. всеки работен ден.

Документи могат да се подават и в офисите на фирми в страната (вижте къде са те ТУК и ТУК) до 7 март.

Един ден преди изпит кандидатът може да провери в която сграда и зала е разпределен.

Той трябва да отиде един час по-рано на изпита и да носи картончето с входящия номер за явяване на изпити и личната си карта.

Писмените изпити са анонимни. Кандидатите са длъжни да пишат само със син химикал.

Ако някой бъде хванат с пищов, бъде хванат да преписва или му диктуват темата п телефона, работата му се анулира и той няма право на участие в кампанията за прием на СУ за годината.

Всяка работа се проверява от двама души, а ако разликата в оценките им е над 0.50, тя се дава на арбитър.
Обявените оценки са окончателни и не подлежат на преоценка, освен ако е допусната техническа грешка при дешифрирането или пренасянето на оценката. Те важат само за годината, в която са проведени изпитите.

Първите два изпита са на 16 март – писмен по журналистика (9 ч.) и математика I (от 14 ч.)

На 23 март са математика II, физика и философия и социални науки.

Литературата е на 6 април, на същата дата е и изпитът по география.

На 13 април са история на България и биология, а на 27 април – химия и събеседване за специалността „Изобразително изкуство” и музикален инструмент или пеене.

Изпитите на първата и втората сесия са по едни и същи програми, а оценките са равностойни при балообразуването – ако кандидат се е явил на един и същи предмет и на двете сесии, се взема по-високата оценка.

При издържани изпити, но неподадени документи за класиране, кандидатът губи право на такова.

Заявления за явяване на втората сесия се подават до 23 май, а изпитите са от 1 до 29 юни.

Кандидатит-студентите могат да не се явяват на изпити, а да се класират с оценки от матурите. Те обаче се умножават с по-нисък коефициент спрямо оценките от изпитите на СУ. Например оценката на явил се на изпит за специалността "Психология" се умноженава по три при балообразуването, а оценката от матура - по 2.5. За регулираните специалности ("Право", "Медицина") не се разрешава прием с оценки от матури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2014 в 09:18

Балканчо то теб май трябва да се тестват за наркотици.

Като гледам какви ги пишеш от няколко месеца...то бива платени коментари, ама с паричките дето ти дават - запиши се на курс или нещо...

То с тия евтини наркотици...

Всичките в пр фирмата ви ли сте такива - лекета и наркоманчета?

17.02 2014 в 08:42

Ма само това да е проблемата – българският език. Бели кахъри. Едно време учехме повече рашшън, и по-малко дребнобритано-пиндустански. За българския каквото остане.

Да считал ли обаче, че другото е вярно? Имам предвид в съдържателно отношение? Да подписват кандидат-студентите декларации, че няма да участват в незаконни мероприятия, организирани от политически партии?

И няма да злоупотребяват с психотропни вещества и да извършват непристойни действия, поне в сградите на Университета?

17.02 2014 в 08:34

Те дали ще си завършат годината с тия нестихващи окупации и прочие?

17.02 2014 в 08:10

Абе, да те питам Балкански, к'во си правил в часовете по Български език ? Като те гледам/чета бъркал си си в носа.

17.02 2014 в 07:48

Кандидат-студентите да подписват задължително декларации, че няма да участват по време на следването си в незаконни окупации, политическа дейност в СУ, иначе подлежат автоматично на изключване.

Също да минават тест за злоупотреба с психотропни вещества, защото доста от окупаторите имаха вид на зависими и дрогирани.

Да използвам случая да попитам – абе какво стана с протестите? Напоследък съвсем заглъхнаха? Да не би още да има протести и OФФците да не ги отразяват?
 
X