Столична община дава пари за реставриране на 4 сгради - културни ценности

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2020 в 12:10 1796 0

Националният студентски дом и още 3 сгради, недвижими културни ценности, ще получат финансова подкрепа за реставрация по програмата „Културно наследство“ на Столичната община. 

Тя беше създадена през миналата година с основна цел опазването на недвижими обекти, част от културно-историческото богатство на града.  

Общо 9 сгради, различни по вид, собственост и предназначение, кандидатстваха за подкрепата, като 5 от тях получиха одобрението на програмния съвет на „Културно наследство“. В съвета членуват общински съветници, представители на администрацията на Столична община, Министерството на културата, Регионалния исторически музей – София, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. 

Одобрените сгради за финансиране на дейности по опазване, реставрация, консервация и социализация са: Националният студентски дом, Административна сграда на БАН на ул. „Московска“ 13-13А, жилищно – търговска сграда на „Позитано“ 1, както и сградата на Института по балканистика с център по тракология към БАН на ул. „Московска“ 45. Те ще получат финансиране за обследване, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционни проекти, за таксите по съгласуването и одобрението им, разрешителните за строеж и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството. 

Предложението за подкрепа от програма „Културно наследство“ ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Столичния общински съвет. В бюджета на Столична община за 2020 г. за програмата са предвидени 300 000 лв.

Студентският дом е изграден в периода 1931 – 1933 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. По своя характер е единствена за времето си сграда от този род с кино-салон, репетиционни зали за самодейни състави, административни помещения, ателиета за художници. Архитектурата е решена със „спокойна“ фасада с хоризонтално членение, лентовидни прозорци, разнообразена само от терасата на най-горния етаж с изглед към площад „Народно събрание“.

Административната сграда на БАН на ул. Московска 13-13А е построена в периода 1880-1886 г. Архитектурата е подчинена на стиловите изисквания от периода на Освобождението - спокойна класицистична главна фасада с академичното деление на 5 части. Класическите детайли приобщават сградата към архитектурния ансамбъл на стария офицерски клуб и Княжеския дворец. Сградата е известна като „училище от фонда на д-р Василиади“. По време на Втората световна война се ползва за канцелария на въздушните войски.

Жилищна сграда на ул. Позитано 1 Сградата е построена около 1910 г. по проект на арх. Георги Кунев. Тя принадлежи към административно-търговски и банкови сгради в квартала на Търговския дом. Тя е най-старата постройка в този квартал и единствената, строена за жилищни нужди. Сградата е със симетрична планово-пространствена композиция. Фасадата към улицата е раздвижена с два еркера и балкони. Сградата е типична жилищно-търговска сграда от началото на ХХ век със запазена автентичност.

Сградата на БАН на ул. Московска 45 също е по проект на арх. Георги Кунев. Тя е построена през 1924-1925 г. за жилище на сестрата на Никола Мушанов и е свързана във втори етаж с неговата къща, която е съседна. Сградата участва в архитектурен ансамбъл от 4 жилищни сгради, построени в един период (ул. „Московска“ № 41, 43, 45 и 47). Фасадата е решена в „модерен“ стил, вертикално разчленена при обединяване на прозорците на първи и втори етаж. Интериорът също представлява значителен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови