Стартът на строителството в Карадере планиран още през септември

OFFNews 24 март 2014 в 16:24 5498 10

Снимка Плажът на Карадере

Проектът за курорт "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" край все още дивия черноморски плаж Карадере ще се изпълнява 3 години – от септември 2014 до септември 2017 г. Това е обявил министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседанието на правителството миналата седмица, пролича от стенограмата от заседанието.

Министърът бе вносител на проекторешението за меморандум с частния инвестотор - „Мадара юръп“ АД, с който кабинетът даде зелена светлина на проекта. Стойнев изглежда не е съзрял нищо смущаващо във факта, че между септември и 19 март, когато се проведе заседанието във Видин, има по-малко от 6 месеца – очевидно твърде кратък период за такъв мащабен проект. Само процедурите по екологичното законодателство – изготвянето на докладите за екооценките на проекта, дискусиите, обществените обсъждания, евентуалните изменения на проекта и евентуалното му съгласуване, би трябвало да отнемат повече време.

"Шест месеца няма да са им достатъчни само да съберат екологичната информация - за видовете и т.н., която трябва да фигурира в докладите за екооценката", коментира приридозащитникът Тома Белев. "Няма как да сложиш начален срок на такъв проект", каза Белев.

Предложението на Стойнев е било последна точка в дневния ред на заседанието и нито един министър не е възразил срещу проекта, нито се е поинтересувал от него, личи от публикуваната стенограма.

Предстои да бъде създадена и работна група за проекта, личи още от текста на стенограмата.

Цялостният комплекс "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в зона за отдих "Бяла-север" в Бяла. Частта от проекта, за която фирмата иска сертификат за клас „А“ инвестиция, представлява три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Инвестицията се оценява на 105 милиона лева, а площта на строителството е 247 дка.

„Мадара юръп“ е собственост на офшорна компания - „Рейнбоу Малта Холдинг“, регистрирана в Малта. Компанията обеща тази седмица да излезе от анонимност и да представи собствениците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!