Стъпка по стъпка към изграждането на успешен работодателски бранд

OFFNews 24 февруари 2021 в 09:24 3279 0

Нека си представим екипа на една компания като парченца от пъзел. За да се подредят всички елементи, те трябва да бъдат поставени на правилните места и да паснат едно с друго. По същия начин, за да се развива успешно един бизнес, хората, които работят за него, трябва да бъдат отдадени на своята работа, ангажирани в целите и живота на компанията и да действат като добре работещ екип, когато изпълняват своите проекти и задачи. В условията на непрекъснати промени в света на бизнеса и засилената пазарна конкуренция, ролята на екипа нараства все по-осезаемо, а битката за таланти, които са най-ценният капитал на всеки бизнес, се разраства неимоверно. Без хората трудно биха могли да се постигнат заложените цели и стратегии за развитие. Изправени пред предизвикателството да открият и задържат най-подходящите кадри, организациите все по-често предприемат различни активности и мерки, които да ги отличат и да ги наложат на пазара на труда като коректни работодатели.

Изграждането на силна работодателска марка е процес, свързан от една страна със задържането на талантите, и от друга – с налагане на бранда като коректен, лоялен и търсен партньор на пазара. Независимо от сферата, в която оперира, всяка компания се нуждае от ефективна стратегия за развитие на работодателската марка. Прилагането ѝ е отлична възможност организациите да засилят позициите си на пазара на труда, да повишат своята репутация като желан работодател и да постигнат сериозни успехи в задържането на кадрите.

Според проучване на Института за изследване на работодателската марка 84% от търсещите работа смятат, че репутацията на една компания е основен фактор при кандидатстване за дадена позиция. Проучване на Института показва, че инвестирането в employer branding активности може да намали текучеството на персонал с около 28%. Тези резултати подкрепят твърдението, че ако един бранд се наложи като силен на пазара и се ползва с доверие, несъмнено ще привлича потенциални служители и ще стимулира развитието на досегашните. В следващите редове ще представим накратко необходимостта от изграждане на силен работодателски бранд.

Важността на създаването на силна работодателска марка

Преди да говорим за ползите от employer branding, е важно да уточним значението на това понятие. Не само у нас, но и в световен мащаб се очертава тенденцията фирмите все по-трудно да привличат нови кадри. Пред тях стои и нелеката задача да задържат своите специалисти. Именно тук е ролята на изграждането на силна работодателска марка. Това е двупосочен процес и благодарение на него бизнесът става разпознаваем, показва своите ценности, мисия и визия към участниците на пазара, включително и на пазара на труда, като в същото време отделя специално внимание към настоящите служители, тяхната ангажираност и удовлетвореност. Екипите получават по-голяма мотивация, когато работодателят или мениджърите проявяват загриженост и изразяват персонално отношение. Малките жестове към хората от компанията подобряват изпълнението на ежедневните работни задължения и издигат отношенията служител-работодател на по-високо ниво. Дори една по-малка компания може да бъде по-предпочетена от кандидатите за работа пред друга конкурентна и по-голяма организация благодарение на прилагането на правилната стратегия за изграждане на успешен работодателски бранд.

Основни цели за бизнеса при утвърждаване на работодателската марка

Преди да пристъпите към развиване на силен работодателски бранд, осмислете отново визията и мисията на вашия бизнес, които впоследствие успешно ще използвате в стратегията си за employer branding. Мислете за визията като за вашето виждане за проспериращо бъдеще на компанията, а за мисията като за път, по който сте избрали да поемете, за да постигнете своите цели. Без тях вие ще инвестирате излишно време и усилия в изграждането на employer branding. При определяне на правилната стратегия е важно да дефинирате уникалните характеристики на вашата корпорация, които я правят привлекателна за настоящите служители и бъдещите кандидати за работа. Важно да мислите всеобхватно, отчитайки всички аспекти, тъй като финансовите стимули невинаги са основният мотив при избора на дадено работно място (или поне не са дългосрочен мотив). След това определете цели, които да следвате в процеса на изграждане на работодателска марка. Те могат да включват наемане на водещ специалист в дадена сфера, увеличаване на информираността за бранда и изграждане на силна връзка между екипа и мениджмънта.

Кой изгражда работодателската марка в една компания

Работодателят ли е единственият човек, който се грижи за този дългосрочен процес? Разбира се, че не. HR отделите на компаниите участват активно в изграждането и поддържането на работодателския бранд и планирането на различни активности и комуникационни стратегии. Мениджърите на екипите са натоварени със задачата да се грижат за удовлетвореността на всички специалисти в организацията, да сплотяват отбора и да полагат усилия за екипния дух и уютната работна среда. Маркетинговите отдели или агенциите, които се занимават с маркетинг и комуникациите в една компания, поемат задачите по идентифициране на уникалните характеристики и отличителните белези на една организация и комуникирането им към външните и вътрешните публики. Те формулират краткосрочни и дългосрочни фирмени стратегии, разработват активности за изграждане на корпоративна принадлежност и повишаване на удовлетвореността на екипите, създават специални инициативи за привличане на нови кадри. ПР експертите от своя страна участват в процеса на изграждане и налагане на пазара на работодателския бранд, като поемат грижата за успешната комуникация, чрез изготвяне на специални материали, открояване на работодателската идентичност на бранда, показване на успешни истории и подбор на най-ефективните медийни канали.

В основата на изграждане на силен работодателски бранд още стоят успешната стратегия, професионален опит и познания, които експертите прилагат в практиката. Ако до момента не сте полагали достатъчно усилия в посока развиване на имиджа на вашия бизнес, следващата част на този блог материал е точно за вас. В нея ще ви представим интересни примери за корпоративни активности, насочени към настоящи и бъдещи служители, както и полезни съвети как да представите вашата компания в най-добрата светлина пред аудиторията.

Полезни employer branding практики, насочени към задържането на кадрите

Важен елемент от цялостната стратегия за изграждане на силна работодателска марка е постигането на висока степен на ангажираност на екипа и приобщаването му към организационната култура и ценностите на организацията, от която е част. Хората трябва да бъдат добре запознати с мисията и визията на бранда и неговите основни послания. При постъпване на работа всеки нов член на екипа трябва да се запознае с общите правила за работа и корпоративните ценности и впоследствие да получава актуална информация за дейността на компанията и различни инициативи и каузи, които организацията развива или подкрепя. За тази цел е подходящо да се поставят информационни табла на работните места, които да информират за всички корпоративни промени, нововъведения и инициативи, организирани от бранда.

Несъмнено една от най-важните задачи пред мениджърите в организациите е да изслушват и зачитат мнението на екипа. Така те предразполагат служителите да се чувстват комфортно и създават дух на доверие, екипност и отговорност. Няма да е изненада, ако споделим, че продуктивността на един служител се повишава, когато той работи в приятна и хармонична среда, свободен да споделя мнения и идеи. Разбирателството и приятелското отношение от страна на ръководителите на отделите сближават отбора, а това е важно условие за лекотата и доброто изпълнение на работните задачи.

Когато говорим за изграждане на ангажираност от страна на специалистите в една компания, несъмнено трябва да споменем и за значението на Employee Value Proposition. Това, най-общо казано, са предимствата, която служителите получават, когато работят в дадена организация. За работодателите е изключително важно настоящият екип да бъде целенасочен и мотивиран да се развива в рамките на тази организация и да продължи да бъде продуктивен и фокусиран. Освен стандартните елементи, като заплащане, бонуси, социални придобивки и други, за общата удовлетвореност и сплотеност на екипа и създаване на приятна работна обстановка е важно да се провеждат също различни активности в неработна среда. Такива са например фирмени партита, месечни събирания, социални инициативи и тиймбилдинг събития. Те се приемат като възнаграждение за усилията на екипа по време на работа и изразяват персонално отношение към всеки един от специалистите в една организация.

Всяка година екипът на маркетинг агенция Smarkethink организира тематични партита и развлекателни събирания за служители на своите клиенти. С част от тях можете да се запознаете в раздел Проекти на сайта на агенцията. Преди няколко месеца съвместно с Accenture Bulgaria подготвихме инициатива, посветена на най-малките членове на семействата на служителите. Децата прекараха един ден в офиса, където работят техните родители, и се запознаха отблизо с тяхната професия и работни ангажименти. Денят протече с много забавления, интересни моменти и разбира се – важни уроци, а компанията за пореден път доказа, че полага грижи за членовете на своя екип и техните семейства.

Активности, насочени към привличането на бъдещи таланти

В днешно време социалните мрежи са много добър канал, през който бъдещите служители могат да придобият по-ясна картина за работния процес, инициативите и проектите, реализирани в една компания. Информацията, която се разпространява в социалните медии, има ключово място в корпоративния свят и затова този канал трябва да се използва ефективно и целенасочено от компаниите. Чрез платформи като LinkedIn и Facebook организациите могат директно да комуникират със специалисти, които биха станали част от екипа в бъдеще. Както знаем, добрият имидж днес е ключов за развитието на всеки бизнес и затова е важно компаниите да бъдат активни в дигиталното пространство и да споделят полезен опит и идеи, с които да затвърждават своето име и да се отличават от конкурентите.

Пример за добра практика, свързана с изграждане на разпознаваемост на бранда, е създаване на видеа с подходящо съдържание от посланици на марката. Това могат да бъдат настоящи специалисти в една организация, които споделят кратки и атрактивни видеоклипове и разказват за компанията от свое име. Видеата дават чудесна възможност на потенциалните кандидати за работа да придобият по-ясна представа за обстановката и атмосфера на работното място и дори за своите потенциални колеги. Излъчването им в социалните канали на компанията ще подскаже на бъдещите служители за предимствата и възможностите за развитие на даденото място.

Участието в специализирани кариерни форуми и събития е друг подходящ начин организацията да се представи в най-добра светлина пред своите бъдещи кадри. Тези инициативи дават чудесна възможност на кандидатите за работа да се запознаят отблизо с фирмената култура на дадената компания и да комуникират лично с професионалистите, които я представляват. Предлагане на стажове и обучения за студенти и младежи показва, че компанията желае да се развива в различни посоки и е отворена към обучение на млади, бъдещи специалисти, което повишава доверието към бранда.

Полезни практики, насочени към клиентите и общата публика

Разпознаваемостта на един бранд на пазара на труда е пряко свързана с набор от активности, които преди всичко целят да представят компанията като желано и предпочитано място за работа. Тези практики могат да включват публикуване на ПР съобщения, свързани с политиката на компаниите в областта на човешките ресурси, инициативи, насочени към корпоративна социална отговорност, както и социални каузи, в които брандът е взел участие. Добра възможност за успешното позициониране на бранда са медийните участия в телевизионни и радио формати, интервютата с ключови специалисти и подготовката на материали, които да бъдат публикувани във водещи медии, таргетиращи подходящата аудитория.

Друг добър подход, който компаниите могат успешно да прилагат, е разпространяване на интересни case studies и снимки на екипа, които запознават публиките с проведени инициативи в областта на корпоративната социална отговорност, участие в каузи с висока значимост за обществото и други. Веднага се досещаме за страхотната зелена инициатива, която нашият клиент АИТ Интернешънъл Транспорт организира. 13 дръвчета бяха засадени от служителите на компанията в пловдивския район „Тракия“. Зеленият подарък за жителите на квартала е малка част от социалноотговорните инициативи на транспортната компания, която представя нейните корпоративни ценности.

Ако вашата компания цели да привлича, ангажира и задържа най-добрите служители, вие се нуждаете от доверен помощник при разработването на employer branding стратегия. Маркетинг агенция Смаркетинк може да бъде вашият съюзник в битката за таланти и генератор на свежи идеи за тяхното привличане. Както и за повече усмивки на работното място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!