Следващият патриарх ще е един от тези 9 митрополити

Мая Младенова 14 март 2024 в 10:50 15220 6

Патриарх Неофит

Снимка БГНЕС

Патриарх Неофит си отиде на 13 март след дълго и тежко боледуване.

С кончината на патриарх Неофит Българската православна църква влиза в процедура по избор на своя следващ патриарх.

Той трябва да бъде избран до четири месеца, т.е. до 13 юли.

Веднага след смъртта на патриарха неговите функции поема най-старшият сред митрополитите. Това, към днешна дата, е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 г. Тъй като Йосиф не пребивава в България, след влошаването на здравето на патриарх Неофит заседанията на Светия синод бяха ръководени от Великотърновския митрополит Григорий.

Църквата все още не е обявила официално кой ще е наместник до избора на нов глава. Заседание на митрополитите е свикано днес.

Изборът на нов патриарх се провежда според устава на БПЦ и в него могат да участват всички митрополити, които отговарят на следните критерии: да имат навършени 50 години; да са управлявали епархия като митрополити поне пет години; да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

БПЦ има 13 епархии (и съответно митрополити) в с страната и две в чужбина. Това са Софийската епархия, Варненската и Великопреславска епархия; Великотърновската; Видинската; Врачанската; Доростолската; Ловчанската; Неврокопската; Плевенската; Пловдивската; Русенската; Сливенската; Старозагорската; Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия; и Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа.

С кончината на Неофит Софийската епархия също овдовя, защото патриархът е и неин глава. През януари почина и сливенският митрополит Йоаникий и досега няма нов избран.

9 митрополити могат да оглавят БПЦ

Така митрополитите остават 13. Деветима от тях към днешна дата отговарят на условията за навършена възраст и стаж начело на епархия. Старозагорският Кирпиан (р.1976 г.), неврокопският Серафим (р. 4 юли 1974 г. Тук допустимостта е под въпрос, тъй като изборът трябва да се извърши до юли, б.р.) и западноевропейският Антоний (р. 1978 г.) нямат навършени 50 години. Доростолският митрополит Яков не отговаря на условието да е начело на епархията поне пет години - той бе избран през 2020 г. Бъдещият патриарх трябва да бъде избран измежду великотърновския митрополит Григорий, варненския и великопреславски митрополит Йоан, врачанския митрополит Григорий, видинския митрополит Даниил, ловчанския митрополит Гавриил, плевенския митрополит Игнатий, пловдивския митрополит Николай, русенския митрополит Наум и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Не всички деветима митрополити обаче ще издигнати. Светият синод избира кои трима, за които ще гласува Патриаршеският избирателен църковен събор.

Изборът

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит, по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Седем дни преди съборът да се проведе, Светият синод трябва чрез тайно гласуване да определи трима митрополити, които ще са кандидати за патриаршеския пост.

Когато един или двама митрополити получат изискуемото мнозинство, гласоподаването се повтаря до избирането на още двама или един с мнозинство две трети от членовете на Светия Синод.

След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата. В гласуването участват всички присъстващи членове на избирателния събор.

Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

18.03 2024 в 10:36

edin slep, правилно си избрал никнейма си! Явно не си видял публикуваните им досиета. Бързо забрави, че от 12 влаици 11 са свързани с ДС. Няма значение с кого си учил. Нищо не си научил.

9347

5

Анализи

17.03 2024 в 16:56

Само без Николай с ланците, ролексите и аудитата. Освен това пак ще докара разкол.

12078

4

edin slep

16.03 2024 в 21:20

Само да не е Николай или от неговата групичка.

Иначе Данаил (Наско като светско лице) е добро момче, но не става за патриарх, особено след служението на Неофит. Йоан има най-много качества от наличните.

Far Rider - какви глупости пишеш? Аз съм учил с някои от тези момчета през 90-те години.

14469

3

случайно прочетох

14.03 2024 в 11:30

Мая Младенова, "митрополит Йоаникой" няма! Има митрополит ЙоаникИй.....

2550

2

alfakentavur

14.03 2024 в 11:06

Девет префирити :)
Сещам се за Ангели и Демони по Дан Браун :)

135

1

Far Rider

14.03 2024 в 11:01

Идва нов агент на ДС.
 
X

Да помогнем на украинските деца!