Скандал в СОС как да се казва мястото край бившия мавзолей

Демократична България иска площадката да не напомня за комунистическите символи, БСП и ГЕРБ да се помни историята

OFFNews 18 март 2021 в 14:32 5721 0

Бившият мавзолей на Георги Димитров, който бе взривен през 1999 г., успя да скара съветниците в СОС днес. Проблемът бе името "Площадка Мавзолей" на мястото, където днес се издига интерактивната инсталация „Един Човек” на Венелин Шурелов. 

Мястото се казва "Площадка Мавзолей" от 2018 г., когато стартира програма "Навън" на Столична община, а днес председателят на комисията по Култура Малина Едрева и ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов внесоха доклад, с който действието на програмата се разширява и извън центъра на София. 

По време на разискванията Веселин Калановски от Демократична България поиска да се премахне името "Площадка Мавзолей", заради комунистическия символ, в който лежеше мумията на Димитров. В политическата дискусия се включиха от БСП, като Милка Христова и Иван Таков, които призоваха да не се променя историята.

Едрева предложи компромисен вариант името да се промени на "Площадка Бившият Мавзолей", но от ДБ не приеха идеята, като предложението им беше това да е просто площадка 1. 

В крайна сметка името остана непроменено. 

Наистина не разбирам упорството, с което ГЕРБ/СДС (заедно с БСП, но за тях ясно) наложиха преди малко на пъпа на София нов топоним, рефериращ към тоталитарния комунистически режим! Защо трябваше да кръщават "Площадка Мавзолей" пространството за временни художествени инсталации до Градската градина? И това при положение, че градът ни и без това не успява да се отърве от заварените символи на режима като герба на НРБ върху фасадата на Народното събрание и паметника на съветските окупатори в Княжеската градина! Абсолютно излишно и ненужно!, коментира във фейсбук кметът на район Средец от ДБ Трайчо Трайков. 

На заседанието на СОС беше одобрено предложението на Едрева и Чобанов да се създаде ново направление към програма “Навън”, наречено „Открито“. По новото направление ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града. 

Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и ще бъдат експонирани за не повече от година. Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци, постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи. Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. По програма „Навън” се запазва досегашната локация на "Площадка Мавзолей", условията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на проектите ще бъдат като в първото й издание. 

Столичният общински съвет одобри Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Средствата за него в размер на 2 590 400 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Култура“. Заложени са с близо 100 000 лв. повече в сравнение с миналата година. Финансова подкрепа ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и много други събития. И през тази година Столична община оказва логистична подкрепа на множество културни прояви. Ще бъдат финансирани и 10 нови за Календара събития, сред тях са "Срещи на младото европейско кино - VII издание" на Арте Урбана Колектив; "IV. Софийски международен мини детски филмов фестивал" на Сдружение „Седем”; "Литературни маршрути 2021" на Фондация „Прочети София“ и "София - Коледен град" на Пазари "Възраждане". 20 000 лв. са предвидени за подкрепа на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд, както и за генералното консулство на страната ни в Ниш. 240 000 лв. са за значими културни проекти на районните общински администрации, а 100 000 лв. са отделени за „Лятна програма на Столична община“, която ще включва събития със свободен достъп на открито, които ще се реализират в месеците от април до октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!