Синдикатите са готови да приемат отпадане на графиците при отпуските

Ивайло Анев 29 април 2014 в 17:11 1900 0

Синдикатите са готови да направят компромис и да приемат предложението на работодателските организации да отпаднат графиците при ползването на отпуските, ако бизнесът се съгласи да отпадне давността при ползването им.

Това каза Чавдар Христов от КНСБ на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той посочи, че въпросът е обсъден в комисия към съвета, но няма окончателно решение заради различията в позициите на двустранно ниво. Все пак Христов уточни, че е възможно да се приеме предложението да отпаднат графиците за малките и средните предприятия.

"В комисията по трудово законодателство стигнахме до идейното разбиране, че може да се направи отстъпление по отношение на предложението да отпадне графикът за отпуските в малките и средни предприятия. Имаше такова внесено предложение от народен представител, но той го оттегли поради редица аргументи", каза Христов.

Тезата на синдиката е, че те не виждат никакъв проблем в това да отпаднат графиците за отпуски във всички предприятия, но да отпадне и давността, въведена в Кодекса на труда, по отношение на ползването на отпуската и по отношение на обезщетенията за неползване на отпуски.

"За съжаление тук се разминаваме, имаме различни интереси, в основата на които се коренят различни виждания, различни подинтереси: бизнесът иска да падне графикът, но не иска да падне давността. Ние сме готови да падне графикът, но да падне и давността. Давността фактически застрашава ползването на конституционното право", каза вицепрезидентът на КНСБ.

И работодатели, и синдикати обаче са единни по въпроса, че Кодексът на труда е стар и има нужда от коренна промяна.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че има известен напредък по преговорите по новия Кодекс на труда, макар и засега да има консенсус по едва четири точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews