Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тристранният съвет не обсъди идеята за платеното майчинство

Ивайло Анев 29 април 2014 в 15:37 2009 0

Удължаването на платеното майчинство с половин година не беше разгледано на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложението е на КНСБ и предвижда платеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст да бъде увеличен с още шест месеца и да се използва и от двамата родители, а парите за това да дойдат от работодателя. В момента отпускът е неплатен и пак може да се ползва до навършване на 8-годишна възраст на детето.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която майките могат да ползват две години платен отпуск по майчинство. През този период те получават парите си от НОИ.

Причината за отложеното обсъждане е, че са постъпили много предложения за промени в Кодекса на труда от социалните партньори и НСТС няма достатъчно време, за да разгледа всичките на днешното заседание.

Социалните партньори разгледаха и предложението изследванията, направени по друг повод, да важат пред ТЕЛК в рамките на една година. Причината е, че повтарянето им води до изразходване на направления. 

Вицепремиерът Зинаида Златанова предложи да бъдат създадени 2 работни групи за промени на трудовото законодателство, като задачата на едната да бъде обсъждането на колективното трудово договаряне, а на другата – създаването на електронна трудова книжка.

Златанова предложи още работните групи да бъдат ръководени от Социалното министерство и да започнат заседания на 14 май и съответно на по-късен етап да изпратят резултатите от работата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews