Синдикатите и ректорът на УНСС: Държавата незабавно да плати задържаните 20 млн. на университетите!

Александра Маркарян 03 юни 2022 в 15:25 2404 1

Проф. Димитър Димитров, Лиляна Вълчева

Снимка УНСС

Проф. Димитър Димитров и Лиляна Вълчева, председател на Националният браншов синдикат "Висше образование и наука"

Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20 милиона лева за висшите училища - заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров днес.

Парите са заложени в бюджета за 2022 г. и са допълнителни и за възнаграждения на преподавателите, но се отпускат под условие - университетите да приведат правилниците си за атестация на преподавателите си в съответствие с методика и променени критерии, спуснати им от правителството. Към средата на годината тези документи са на ниво проекти и няма как университетите да съобразят правилниците си с тях. Но това е по-малкият проблем - по закон Министерският съвет няма право да определя, нито да налага на университетите правила за атестация. Това е правомощие на самите тях. Трето, университетите виждат не един и два проблемни момента в предложените нови критерии.

Всичко това блокира изплащането на парите. Има проектозакон за промяна на параграф 17 от Закона за бюджета, който обвързва изплащането на парите с критериите, но депутати от ПП вчера провалиха кворума в пленарната зала и той не бе гласуван на първо четене. Ако той бъде приет, му предстои второ четене в комисии и повторно гласуване в пленарна зала. Колко време би отнело всичко това не е ясно. Ясно е само, че превеждането на парите не може да се случи сега, незабавно.

"Икономически растеж и просперитет се постигат с високообразовани хора. Всички разчитаме на тях да изведат България от кризата с възможно най-малко сътресения. Затова и трудът на преподавателите в университетите трябва да бъде оценен спрямо отговорностите и качеството, което очакваме. Заплащането чувствително изостава спрямо другите сектори, дори и спрямо учителите в началните и средни училища. Този дисбаланс трябва да бъде коригиран“, коментира проф. Димитров.

Синдикатът, които той подкрепя в случая, е Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), зад който застават застават всички синдикални дружества в УНСС - Синдикална секция към КТ "Подкрепа" и Синдикална организация на Асоциация на демократичните синдикати, които са провели консултации с ректорското ръководство.

Според председателя на ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева, която е и председател на Съвета на настоятелите на УНСС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения. Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.
Синдикатите настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за 2022 г. за допълваща субсидия за издръжка на обучение в държавните висши училища, която да е в размер на нови 20 млн. лв., с което общо за годината, средствата за издръжка на обучение да станат 40 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови