Сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев са допустими, СУ започва проверка по същество

Александра Маркарян 11 август 2021 в 15:50 8778 2

Снимка Нова тв

Д-р Пламен Илиев в студиото на Нова тв, където твърди, че не е чел труда на доц. Киселова и че медии го "тричат"

Трите сигнала за плагиатство срещу номинирания за вицепремиер по сигурността и министър на вътрешните работи от "Има такъв народ" преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет д-р Петър Илиев са допустими и по тях ще започне проверка по същество, потвърдиха от висшето училище пред OFFNews, след като такава информация публикуваха по-рано днес "Дневник" и lex.bg.

Допустимостта са установили зам.-ректорът на СУ проф. Николай Витанов, юрист от правния отдел и специалист от "Човешки ресурси". 

Оттук нататък Етичната комисия ще провери по същество дали д-р Илиев е плагиатствал от труда на колежката си в катедра "Конституционноправни науки" доц. Наталия Киселова. Твърди се, че в книгата му "Компетенцията на Народното събрание" има преписани текстове от дисертацията й "Парламентарен контрол". Книгата му е издадена през 2015 г., а дисертацията е от края на 2007 г.

Преди дни доц. Киселова заяви пред БНР, че още през 2015 г. е повдигнала въпроса в катедрата, но тогава той бил "замразен" и "вдигнат на трупчета".

"Този въпрос аз съм го поставила пред членове на катедрата и, така да се каже, въпросът беше замразен, вдигнат на трупчета 2015-а. Отново сега се повдига, но тъй като вече е обществен, ще трябва въпросът да бъде размразен", каза тя.

По този повод попитахме писмено ръководителя на катедрата проф. д-р Пламен Киров как така въпрос за възможно плагиатство е "замразен" и "вдигнат на трупчета" и какво всъщност се е случило. До днес нямаме отговор.

Доц. Киселова твърди, че е разговаряла тогава с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ:

"Имала съм два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса и впоследствие всеки от нас пое някакъв свой си път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата. (...) Каза (Илиев - бел. ред.), да кажем, че това не е толкова важно"."

Д-р Илиев, от своя страна, твърди публично друго - че не е чел труда на доц. Киселова и че "слугински медии ме тричат".

Доц. Киселова бе провокирана да говори публично по темата от изказвания от парламентарната трибуна, включително от Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Той заяви:

"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на г-жа Киселова (доц. Наталия Киселова), някой да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев".

В отговор тя казва:

"Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си позволиха да излязат доста остро срещу един научен работник и да казват: "Излез! Излез!". Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав."

Трите сигнала за предполагаемо плагиатство, по които предстои проверка, са постъпили чак в началото на август 2021 г. Имената на подателите не са известни.

Процедурата предвижда Етичната комисия на СУ да запознае д-р Илиев с тях и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи доказателства или да поиска събирането на такива. Комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков, до когото са подадени сигналите, да възложи на трима експерти - които не са в конфликт на интереси - да дадат становища. Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в конституционното право. Те ще трябва да се произнесат в 14-дневен срок от деня след възлагането има ли плагиатство, или не. На тази база Етичната комисия взема решение.

Името "Петър Илиев" се оказа препъни-камък за подкрепата от БСП за проектокабинета на ИТН. След като от партията на Слави Трифонов чуха не един отказ за подкрепа от останалите парламентарните сили, номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че се отказва от премиерския пост. Това предизвика друг смут: може ли след президентски указ да няма гласуване на проектокабинет в Народното събрание. Очаква се народните представители да сложат край на сагата с гласуване утре на волеизявлението на Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

11.08 2021 в 16:15

Слави какво мисли по темата?
Би трябвало до сега да е говорил с бабата и майката на Петър Илиев и да има мнение по въпроса.