Що е то градско пчеларство и има ли почва у нас

Проектът 'Пчелите и градът' предвижда вграждането на сензори и монитори в кошери с цел изследване и опазване живота на пчелите у нас. Той е част от тазгодишната дарителска кампания 'Избери, за да помогнеш' на Райфайзенбанк

Рени Петрова 02 декември 2019 в 14:14 8366 1

Снимка pixabay

Помните ли унищожаването на стотици кошери в Северна България след пръскане с пестициди без предупреждение? Проверихте ли защо на тази катастрофа се обърна толкова голямо внимание? Разбрахте ли, че пчелите са критично важни за съществуването на всичко около нас? Сигурно знаете всичко това и вероятно сте чували думите на Айнщайн, според когото ако пчелите изчезнат, на човечеството му остават едва 4 години живот. Факт е, че 91 от 100-те най-популярни храни от растителен произход за световното население съществуват именно благодарение на пчелите. Дори кафето, което пием сутрин, дължим на тях, защото те опрашват Coffea arabica, чиито семена човечеството отглежда за производство на кафе. 

Да, но пчелите изчезват мистериозно от 2006 г. насам.

Как да им помогнем да оцелеят в градски условия, а така да помогнем и на самите нас? Един от възможните отговори на този въпрос дава проектът "Пчелите и градът" на сдружение „Биоград София“.

Планира се по него да се изследват животът и навиците на пчелите в градски условия чрез вграждане на система от сензори и монитори в кошерите. Те ще следят условията вътре, поведението и броя на пчелите всяка секунда. Ще събират данни за влиянието върху пчелите на фактори като: влажност, замърсяване на въздуха, налягане, температура, болести. Данните ще покажат и кои видове пчели се срещат в града и кои са "любимите" им цветя. А също - какъв е здравният статус на пчелите. Ако те имат силна имунна система, могат да преодолеят редица болести. Каква е тя в момента не знаем - държавата не инвестира ресурс в подобни изследвания.

"Сега имаме само предположения как всички тези фактори влияят на пчелите. Иска ни се всичко това да бъде измерено с апаратура, за да може данните да бъдат оповестени. Ще научим кое оказва влияние на пчелите, къде се чувстват по-добре, какво ги убива и как всеки може да допринесе, като започне да отглежда пчели", казва пчеларят Петър Вълчовски, един от основателите на "Биоград София", пред OFFNews.

За да се купят уредите, да се направят анализите и да се осигури безжичен интернет са необходими 6000 лв., които лесно могат да бъдат събрани, ако повече хора се включат, дори и с малко. За да помогне, тази година Райфайзенбанк включи проекта в дарителската си кампания „Избери, за да помогнеш“. Към всяко дарение от служителите ѝ, банката ще добави определена сума. Ако дарението е 10 лв. и повече, банката ще добавя по 100 лв., ако е от 5 до 9,99 лв., сумата е 50 лв., а ако е от лев до 4,99 лв., банката ще добавя по 20 лв.

Средствата, които ще бъдат събрани, ще отидат основно за изследвания и анализи, защото сензорите не са толкова скъпи. За тях са достатъчни между 1000 и 1500 лв., уточнява Вълчовски. 

А ако се съберат над 6000 лв., от сдружението предлагат да бъде направена медоносна градина, която Райфайзенбанк също може да подкрепи чрез помощ от служители си.

Освен на дарения, сдружението разчита и на безвъзмездна помощ от лаборатория, която би осигурила материалите за изследванията.

В момента сдружението е поставило малък сензор за температура и влажност в кошер в Музея на пчелата. "Искаме да направим нещо по-прецизно, нашият град има своите специфични особености - зимата е по-дълга, лятото е по-кратко. Искаме да видим как всички тези условия влияят на пчелите, да обобщим резултата и да го публикуваме", казва Вълчовски.

От сдружението се надяват и да вдъхновят повече хора да се занимават с градско пчеларство. Примерите и вариантите за градско пчеларство са много. Пустеещи градски парцели в Детройт започнаха да се превръщат в малки градски пчелни ферми. В Берлин пък отглеждат пчели на покривите на блокове. В Париж хората имат право да отглеждат медоносни пчели. Градското пчеларство съвсем не е невъзможно, доказва го и холандският град Утрехт. Там повече от 300 автобусни спирки са превърнати в "домове" за пчели. Покривите на спирките представляват градини, в които са засадени издръжливи цветя, които имат нужда от минимални грижи. Тези примери може и да не са приложими в България, но със сигурност има и такива, които са успешни и сдружението е готово да го докаже. 

"Желаещите да станат пчелари, е добре да започнат с по-малки кошери, защото физическата работа е сериозна. Отделно човек трябва да наблюдава пчелите и когато види особености в поведението им, да вземе мерки, да ги изследва, да прати проби, да ги третира. Иначе се получават неприятни резултати – трагични за пчелите, разочароващи за човека", съветва пчеларят.

Ако каузата ви вдъхновява, може да допринесете за реализацията на проекта, като дарите на:

Получател/Титуляр: Сдружение "БИОГРАД"

IBAN: BG41FINV91501216500056

BIC: FINVBGSF

При банка: Първа Инвестиционна Банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Може да дарите и с дебитна карта или с Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6126

1

Нестинарка

03.12 2019 в 12:41

Климатът през лятото в Холандия е различен от този в бг. Това да растат цветя по покрива на спирките е просто смешно! В нашият климат ,лятото тревата пожълтява и изсъхва, дето е в почва, камо ли на припек по спирките. Зелените площи се косят,т.е. няма цъфтеж. Как тези " градски"пчели ще събират нектар за да живеят? Пролетта добре! Цъфтят кестени, после липи. А след тях какво? Ще сложим камери, за да видим как умират, след като са си изяли меда?