Шефът на СОС вика Трайчо Трайков и Фандъкова заради сечта в Борисовата градина

OFFNews 03 февруари 2023 в 14:53 2742 1

Сеч в Борисовата

Снимка СО

Сечта в Борисовата градина стигна и до СОС

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, който е издал разрешение за премахване на дървета в Борисовата градина, както и целия съвет на директорите на дружеството - собственик на имота, да се явят на заседанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята „Мария Луиза“. 

Шефът на градския парламент е поканил и кмета на София Йорданка Фандъкова да даде информация за всички действия, които тя е предприела веднага след сигнала за сеч, подаден от директора на предприятието, отговарящо за парковете, както и да запознае общинските съветници със съставения акт на дружеството, извършило незаконната сеч, подробности за установените нарушения на терен и организацията на патрулите на Общинска полиция, съобщиха от СОС. 

„Настоявам да получимотговори за причините за издаденото от кмета Трайков разрешение за премахване на дървета, за контрола, който той и неговите служители са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена. Това нагло погазване на закона и то в парка, който е символ на София, няма да остане без последици и без наказания.“, категоричен е Георгиев. 

Кметът Йорданка Фандъкова вече сезира СДВР и прокуратурата за случая с отрязаните без разрешение дървета. 

При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече. Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик, което следва да се яви за налагане на предвидената санкция.

„Не става въпрос само за отрязани дървета, но и за деформиране на терена. Има изкопни насипи и изкореняване с цел заличаване на уликите. Санкциите ще бъдат в максимален размер – 100 000 лева“, заяви тази сутрин Цветан Тодоров, директорът на дирекция „Контрол на строителството“, по бТВ. 

От дружеството-собственик поискаха разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от района отидоха и изготвиха оценка - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни, обясни Трайков. 

В разрешението, което издаваме и важи за две години, е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването. След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението - маркира дървета за премахване по разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет. В конкретния случай, уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023г. не е постъпвало, коментира още кметът на район "Средец". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!