Шефът на КЗП обяснява защо протеиновите барчета са проблем номер 1 за комисията

OFFNews 19 декември 2023 в 13:03 6321 0

Стоил Алипиев

Снимка БГНЕС

Стоил Алипиев

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, под чието ръководство регулаторът се забърка в серия скандали и бе сериозно увредена репутацията му, опита да обясни днес в интервю за bTV защо от близо година топ приоритет на комисията са конкретна марка протеинови барове ("Борн Уинър").

„Става въпрос за съществено отклонение в съдържанието на протеинови барчета и описанието на етикета. Чух, че комисията няма компетенции – това не е така. В Закона за защита на потребителите е записано, че комисията може да извършва изследвания“, коментира в „Тази сутрин“ Алипиев.

Преди дни министърът на икономиката поиска неговата оставка, както и на всички членове на комисията. Това стана след серия проверки и сериозно констатации за дейността на КЗП. Алипиев засега не дава оставка. Повод за исканите оставки станаха именно репресиите върху веригите, които продават въпросните протеинови барове.

Подробно за случая OFFNews разказа през септември.

Стоил Алипиев коментира днес, че обвиненията срещу комисията са заради един доклад, който в голямата си част преписвал донос. По думите му до момента по този доклад се е произнесла само една институция - с предписание. Председателят на КЗП заяви, че не отчита пропуски и грешки в работата си и няма основание да подаде оставка.

"Подаването на сигнали нищо не означава към този момент", казва той. Според него голяма част от служителите в комисията напускат заради заплащането и работата, която им е била давана.

„Компетентният орган, който може да извършва проверка за безопасността на храните, е БАБХ, която още март месец е издала за същите протеинови барчета забранителна заповед да се разпространяват из търговската мрежа – именно с тези мотиви, с които ние сме наложили санкции за нелоялна търговска практика“, заяви Стоил Алипиев.

Седем години Алипиев е бил председател на Националната асоциация за защита на потребителите, от която идва сигналът срещу барчетата.

„Комисията е задължена да работи със сдруженията на потребителите. Това, че съм бил председател на асоциацията, не означава, че не мога да приемам сигнал от тази асоциация“, коментира Стоил Алипиев.

Пред асоциацията неназован потребител се жалва, че след едногодишна консумация на протеинови барове Born Winner се чувствал неразположен, а нивото на кръвната му захар се е повишило. Към датата на сигнала обаче протеиновите барчета са били на пазара само пет месеца. Въпреки това КЗП задейства цялата си машина и издава десетки актове на търговци. Те ги обжалват в съда и практиката досега е, че актовете падат. 

„Аз нямам отношение към това колко време човекът е консумирал този продукт, аз имам отношение към това дали информацията на етикета е вярна. Лабораторни изследвания от акредитирана лаборатория показват, че има разминавания между описаното в етикета и съдържанието“, заяви днес председателят на КЗП.

Той посочи, че се санкционират търговски обекти за нелоялни практики – те доставят до потребителя стока или услуга. Съставени са 24 заповеди за нелоялни търговски практики, всички те са обжалвани. Стоил Алипиев заяви, че взема страната на потребителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика