"Септември" или сравнение на Вазов и Яворов на изпита в СУ

OFFNews 05 юни 2016 в 11:55 8388 0

Снимка "Дарик"

Днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда изпитът по по български език и литература от втората кандидатстудентска сеси, на който се очаква да са се явили 951 кандидат-студенти, предаде БГНЕС.

Малко след 09:00 часа Любомир Панайотов от Варна изтегли темата от вариант "1", по който кандидатите могат да изберат да пишат: "Вяра и лъжа в поемата "Септември" на Гео Милев".

При избор на втората тема, която е изтеглена от Виктор Иванов от София, младите трябва да съпоставят цитатите и да осмислят заложените в тях проблеми:

". . . питат ли ме де й земята,
що най-любя на светът. Тамо, аз ще отговоря, де се белий Дунав лей, де от изток Черно море се бунтува и светлей. . ." - от стихотворението на Иван Вазов "Де е България" и от стихотворението "Родина" на Пейо Яворов - "И ти си в мене - ти, родино моя! И аз те имам: радостта е скръб"

Изпитът по БЕЛ е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи: Изпитна задача 1 цели създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата. При изпитна задача 2 целта е да се създадесамостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Целите на изпита са да провери равнището на владеене на книжовноезиковата норма, доколкото тя е условие за създаване на правилен текст и за пълноценно общуване; да провери литературните компетентности на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания на първо равнище; да провери равнището на комуникативна компетентност на кандидат-студентите – доколко те умеят да създадат аргументативен текст по определен проблем; да провери обществената зрелост и хуманитарната култура на кандидат-студентите – способността им за ценностна ориентация, за осъзнаване и решаване на проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови