Седмица на ООН: Глобалните предизвикателства носят глобален отговор

OFFNews 21 октомври 2020 в 10:57 1506 0

На 20 октомври започна „Седмицата на ООН“, организирана от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи. Седмицата е посветена на 75-та годишнина на ООН и 65-та годишнина от членството на България в ООН.

„Ролята на ООН, това е организация на държавите-членки и успехите на организацията зависят от това до колко те успяват да постигат компромиси, когато се стремят да постигат своите национални или групови интереси.“, заяви проф. Петранка Филева, зам.-председател на Дружество за ООН в България. - „Глобалните предизвикателства носят глобален отговор.“
Темата за глобалния разговор, която ООН повдига, е „Бъдещето, което искаме, Организацията на обединените нации, от която се нуждаем: потвърждаване на нашия колективен ангажимент за мултилатерализъм – противопoставяне на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия.“

„ООН не е просто Съвета за сигурност на ООН, Общо събрание на ООН или Социалният икономически форум. Според жаргона на ООН, те са „първото ООН“. „Второто ООН“ наричаме специализираните организации или агенциите на ООН – УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, ВКБООН и много, много други, които събират експертния елит на света. Експертите в тези организации изследват, обсъждат, предлагат и разработват концепции за икономическия свят, като с това работят и за по-добро управление на държавите-членки, и „третото ООН“ е т.н. неправителствен сектор, който влияе силно върху хората.“

ООН често е обвиняема в идеализъм и поставяне на непостижими цели. И наистина е вярно, че ако оценяваме дейността на ООН в краткосрочен план, всичко направено може да изглежда безполезно харчене на ограничен публичен ресурс. Целите на ООН обаче не са краткосрочни и често дават резултати едва след 20-30 години или дори повече. В общата картина на съвременния свят това може да се види в нови видове поведение в производството, потреблението, отношението към другите. Вижда се и в променените ценности на младите.

На 21 октомври, сряда от 18:30 до 20:30 ч. в Огледалната зала на Софийски университет „Свети Климент Охридски“ ще се проведе дискусия на тема „Младите в ООН и визия за бъдещето“ с д-р Мира Кънева, гл. ас. в катедра „Международно право и международни отношения“ на Юридическия факултет и член на борда на директорите на Софийски форум за сигурност, Димитър Гочев, адвокат и ас. по международно публично право, Борис Колев – предприемач, вицепрезидент бизнес развитие в Devexperts, основател и изпълнителен директор на CSR Bulgaria и член на УС на БАКСОС, Тодор Рогошев, български младежки делегат към ООН 2020/2021 и Ралица Диканска, координатор на програмата „Български младежки делегати към ООН“.

На 22 октомври, четвъртък, от 12:00 до 14:00 ч. в Зона 21, ул. Христо Белчев № 3, ще се проведе дебат на тема „Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“ с проф. Петранка Филева, зам.- председател на Дружеството за ООН в България, д-р Атанас Димитров, преподавател и изследовател в катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС и Богомила Корманова, български младежки делегат към ООН 2019/2020. С оглед противоепидемичните мерки, присъствието е предвидено само за медии и събитието ще се излъчи онлайн.

На 23 октомври, петък от 9:30 до 13:00 ч. в зала „Антарктида“, МВнР, ще се състои среща-разговор на тема „Многостранната дипломация в действие. За ООН от първо лице“. По време на срещата участниците ще се запознаят с част от дипломатите, които са ни представлявали в ООН, както и ще вземат участие в симулация на преговори.

На 24 октомври, събота от 9:00 до 17:00 ч. ще се проведе Национален Модел ООН 2020 в Център за подготовка на ученици за олимпиади към Министерство на образованието. В него 19 училища от страната, част от Клубната мрежа на Дружество за ООН в България, ще влязат в ролята на делегати на страни членки на ООН, за да симулират процесите на Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews