Съветник праща одит на кмета на Младост, подозира разхищения с 400 000 лева

OFFNews Последна промяна на 15 март 2018 в 14:42 5123 0

Агенцията за държавна финансова инспекция(АДФИ) да влезе на проверка в община "Младост", поиска съветникът от ВМРО Карлос Контрера на днешното заседание на СОС. 

В питане до кмета Йорданка Фандъкова той информира, че е получавал много сигнали и жалби, според които районната администрация на „Младост“ бездейства и не си върши работата по косенето на тревните площи, поддържането на дърветата и междублоковите пространства. Според структурата в района, това трябва да се извършва от звено, пряко подчинено на районния кмет на „Младост“, т.нар. БКС. Карлос Контрера е изразил съмнения, че отпусканите средства не се харчат законосъобразно и се плаща за дейности, които или не са извършвани, или са извършени некачествено.

Общата сума, похарчена в „Младост“ за 2017 г. за поддържане на зелената система на района, е 402 550 лв. Карлос Контрера заяви, че с толкова пари – похарчени и отчетени, районът трябваше да „свети“, а всички виждат, че това категорично не е така.

Тази справка онагледява рухването на поредния мит, опровергава опашатата лъжа, която се разпространява, че СОС и общината не отпускали достатъчно пари за зелената система в „Младост“. За сведение – поддържането на уличните дървета и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост“ с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула. Подозирам, че и тази година ще е така. И ние – съветниците, и гражданите, имаме право да знаем за какво и как районният кмет харчи този не малък бюджет. Ако някой е прахосвал пари, трябва да си получи заслуженото. Питам какви са тия 85 000 лв. за текущ ремонт?! Какво са ремонтирали за тия пари – косачките ли? Близо 60 000 лв. са похарчени за покупка на техника, а знаем, че техника беше купена през 2016 г. също? Единичните цени на тази техника ми се виждат високи, трябва да се направи одит. Да не говорим колко е полезният ефект от тези нови покупки, за мен е съмнителен, категоричен бе съветникът. 

Оспорвам и отчетените от район „Младост“ извършени четири коситби на зелените площи в района през 2017 г. За „Младост 4“ съм почти убеден, че имаше не повече от една коситба и то не в целия квартал. За „Горубляне“ – същата работа. Да не говорим, че косенето се забави не с ден-два, а със седмици. И никой не е глобен там, в този район за това. А парите – усвоени и се отчитат. Как стават тези работи?, попита риторично той. 

177 000 лв. са похарчени за възнаграждения уж на персонала, нает да коси и да поддържа дърветата, да почиства междублоковите пространства. И в същото време има сключен договор за външни услуги за 15 000 лв. за кастрене и премахване на опасни дървета. И още 13 000 лв. за някакви външни услуги, които не е ясно какви са. Според отчетите на „Младост“ са извършени 1152 оборки на междублокови пространства и детски площадки. Според мен и половината от този брой не са направени. Една проста сметка, едно пресмятане показва, че на ден тия 30 души са правили по 3 оборки. Това значи, че явно са работили денонощно цялата година без прекъсване. Звучи крайно нелепо. Да не говорим, че преките впечатления от доста части на „Младост“ всъщност водят до обратното заключение – че почти не се правят оборки на междублоковите пространства.

Интересни са и цените на двете новоизградени детски площадки – едната е за 43 000 лв., а другата за 34 000 лв. Смятам, че доста са завишени и трябва да се види какво толкова е вложено, за да се стигне до тези суми. При тази ситуация за какво ни е това БКС в „Младост“, след като излиза по-скъпо на бюджета, а резултатите са плачевни?!

И за Ваше сведение, колеги, според представената информация за 2017 г. район „Младост“ не е засадил и едно дърво с тези пари, а са премахнати 59 дървета като опасни. Иначе като чете човек по медиите първа грижа там им е зеленината“, аргументира се Контрера.

Той подчерта, че за него има достатъчно данни да се иска проверка от АДФИ на район „Младост“ за разходването на тези средства. На пръв прочит си личи необосновано харчене на общински пари и завишени разходи за дейностите. Общинският съветник от ВМРО заяви, че внася цялата налична документация до финансовата инспекция, за да започнат проверка. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска СОС да промени правилника за дейността си и съветниците да задават въпроси директно към районните кметове, които са избрани мажоритарно и не са подчинени на столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови