Съветът на Европа ни критикува за реч на омразата срещу македонците

OFFNews 17 септември 2014 в 15:08 6210 10

Снимка coe.int

В новия си доклад Комисията на Съвета на Европа срещу расизма и нетолерантността критикува България за слаби постижения в образователната сфера и непропорционално висок процент на напускане на училище сред учениците роми, както и за климат на нетолерантност и ксенофобия срещу бежанците.

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) отбелязва редица нерешени въпроси - "словото на омразата или насилието, насочени към сексуалната ориентация или към половата идентичност, не са признати като престъпление в Наказателния кодекс. Расисткото и нетолерантно слово на омразата в политическия дискурс се увеличава, като днес основният му прицел са бежанците. В България действат все повече ултранационалистки/фашистки групи и политически партии".

ЕКРН отбелязва, че "расисткото и нетолерантно слово на омразата в политическия дискурс продължава да бъде сериозен проблем в България и положението се влошава. Основните цели на расисткото слово на омразата са роми, мюсюлмани, евреи, турци и македонци".

В доклада на ЕКРН пише, че се наблюдава дълбоко недоволство сред македонците и помаците от непризнаването им като национални малцинства. "Българите от македонски произход и помаците не са членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, тъй като България не ги признава за национални малцинства".

Същевременно ЕКРН "настоятелно препоръчва на властите да премахнат всякакви погранични огради, които създават физически бариери за бежанците, търсещи международна защита".

ЕКРН е орган на Съвета на Европа за правата на човека, съставен от независими експерти, който следи проблемите на расизма, ксенофобията, антисемитизма, нетолерантността и дискриминацията на основания като „раса“, национален/етнически произход, цвят на кожата, гражданство, религия и език (расова дискриминация).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!