САЩ предлагат едногодишно безплатно обучение на български ученици

Александра Маркарян 14 октомври 2022 в 10:14 3743 0

1

Снимка Американско посолство

1

Едногодишно безплатно обучение в американски гимназии осигурява програма YES на Държавния департамент на САЩ за български ученици.

Могат да кандидатстват ученици в 9. или 10. клас на възраст от 15 до 17 години (родени между 1 януари 2006 г. и 15 юли 2008 г.) до началото на предстоящото издание на програмата - 15 август 2023 г. Крайният срок за кандидатстване е 1 ноември 2022 г.

Одобрените ще учат в САЩ една учебна година. През това време ще живеят в приемно семейство и ще имат възможност да участват в различни дейности, да опознаят американското общество и култура, пишат от посолството на САЩ в София.

Освен възрастта и българското гражданство е необходимо учениците да имат еквивалент на средна оценка B или по-добра и да не са били в САЩ за повече от 90 дни през последните 5 години.

Програмата може да подкрепи ученици с увреждания и насърчава тяхното участие. Учениците с увреждания трябва да бъдат записани в средно училище през есента на 2022 г. и да са родени между 15 февруари 2005 г. и 15 юли 2008 г.

Стипендията осигурява:

- двупосочен билет за международно и вътрешно пътуване (от дома до САЩ и обратно);

- месечна издръжка, която позволява на учениците да участват в училищни събития и за лични нужди;

- настаняване за една година в селектирано американско семейство;

- записване в американско средно училище;

- активности, свързани с ориентация в програмата, включващи подготовка преди заминаване, ориентация в САЩ и подготовка за реинтеграция;

- активности в местни общности;

- медицинска застраховка, изключваща предхождащи медицински състояния и зъболекарска грижа.

Стипендията НЕ осигурява:

- разходи, свързани с издаване на международен паспорт;

- лични разходи, непокрити от месечната издръжка;

- разходи за свръхбагаж;

- телефонни разговори и интернет, включително достъп до електронна поща.

Желаещите да кандидатстват могат да се свържат с Американския съвет в България за повече информация на тел. 0877 333 013 или да пишат на някой от следните имейли: bulgaria.americancouncils.org, [email protected]

Програмата YES е създадена от Конгреса през октомври 2002 г. в отговор на събитията от 11 септември 2001 г. Оттогава YES е обхванала повече от 13 000 студенти от 45 страни. В България тя стартира официално през 2009 г. Оттогава 107 български студенти са я завършили.

Реципрочната програма Kennedy-Lugar YES Abroad е открита за американски ученици същата година.

Програмата YES се администрира в партньорство с Държавния департамент на Съединените щати от консорциум от организации с нестопанска цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови