Само 38 от 400 премахнати строежа за 2015 г. у нас са ромски

ОFFNews 30 юни 2015 в 18:15 2590 3

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Незаконна постройка в Гърмен.

От началото на 2015 год. от органите на ДНСК са премахнати над 400 незаконни строежа, от които в ромски махали са 38 строежа, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През юни от органите на ДНСК са премахнати приблизително 60 незаконни строежи, от които в ромски махали са 12.
Следващия месец предстои да бъдат премахнати още приблизително 60 строежа, от които в ромски махали са около 30 строежа, включително и 20 в кв. „Кремиковци“ в с. Гърмен.

Предстоящите за премахване незаконни строежи в ромски махали, освен тези в с. Гърмен, са в гр. Перник, община Криводол, в гр. Пазарджик, в гр. Самоков, в гр. София и др.

Премахването на незаконните строежи в с. Гърмен не е извънредно и необичайно, а е част от текущата работа на ДНСК, пишат от МРРБ.

Освен тези около 10% незаконни строежа в ромски махали се премахват и много други незаконни строежи в чашките на язовирите, по Черноморското крайбрежие, в курортните комплекси, както и в централните зони на градовете.

От началото на годината са премахнати 8 незаконни строежи в чашката на яз. „Искър“. В момента се премахват 5 строежа в чашката на яз. “Ивайловград“, премахнати са 6 незаконни строежи на яз. “Кърджали“, 4 незаконни строежи в чашката на яз. „Студен кладенец“, премахнати са и последните 2 от общо около 20 незаконни строежа в къмпинг „Добруджа“ в община Шабла. Премахнати са 4 незаконни строежа и в „Ченгене скеле“ край Бургас.

В следващите месеци са предвидени за премахване незаконни строежи в чашката на яз. “Искър“, незаконни строежи във ваканционно селище „Русалка“ в община Каварна, както и предстои изпълнение на последните от общо над 400 заповеди за премахване на кабелни мрежи в цялата страна. Предстои изпълнение и на влезли в сила заповеди за премахване на базови станции на мобилни оператори.

От министерството поясняват и процедурата за промяна на предназначението на земеделски земи, с оглед тяхното застрояване с жилища за нуждаещите се от с. Гърмен.

"Съгласно действащата законова уредба, и в частност Закона за устройство на територията, застрояване се допуска само ако е предвидено с влязъл в сила Подробен устройствен план и след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон. В случая, доколкото се отнася за земеделска земя, процедурите, както и компетентните органи, свързани с промяна на предназначението на земеделски земи, са определени в Закона за опазване на земеделските земи.

В общия случай, собствениците на земеделска земя, или кметa на общината, когато се отнася за общински нужди, могат да отправят искане за определяне и утвърждаване на площадка за промяна на предназначението на земята, когато това им е необходимо за изграждането на обекти, несвързани с използването на земята по предназначение, в т.ч. за включването й в строителните граници на населените места.

В зависимост от размера на земята, която се предлага за промяна на предназначението и нейната категория, по исканията се произнасят комисии към областните служби земеделие или комисията за земеделските земи при Министерството на земеделието и храните. При положително решение се изготвят проекти на ПУП, с които се доказва размерът и границите на необходимата земя. След утвърждаване на площадките и/или трасетата на необходимата линейна инфраструктура от съответната комисия, за което се изискват и влезли в сила решения или становища, издадени по реда Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, ПУП подлежат на одобряване от компетентните по ЗУТ органи.

В зависимост от обхвата на съответния план, това са общинския съвет или кмета на общината. Одобреният и влязъл в сила план е основание горепосочените комисии да постановят решение за промяна на предназначението на земята, което влиза в сила след заплащане на съответните такси.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството няма законови основания за иницииране на производство за промяна на предназначението на земеделски земи представляващи частна или общинска собственост, с оглед застрояването им с жилища", обясняват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!