Сакскобургготски прибрал 2.2 млн. лева от сеч на гори

OFFNews 17 март 2015 в 11:00 2483 0

Симеон Сакскобургготски

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв. от сеч на гори, която се е извършвала от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г.

Това сочи комплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобургготски за връщането на горите. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени, съобщава "Преса".

Специалистите са посочили също, че за шестте години са били изсечени над 27 000 кубика дърва, което се побира в около 780 ТИР-а.

До сега държавата е предявила претенция от 250 000 лв. към Сакскобургготски и сестра му - обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях, но тази сума не взима предвид експертизата, която все още не е окончателното приета от съда.

Въпросната експертиза трябваше да бъде изслушана на поредното заседание по делото, но бе отложена за края на март, когато е следващата дата на процеса.

Делото за горите е едно от петте, които държавата заведе срещу Сакскобургготски и сестра му през 2011 г. На първа инстанция за държавна собственост вече бяха обявени резиденциите "Царска Бистрица", "Саръгьол" и "Ситняково". Още нямат решение споровете за "Врана" и за горите.

Освен това през 2012 г. съдът окончателно обяви, че дворецът "Кричим" също винаги е бил собственост на държавата, а не частно притежание на членовете на монархическата фамилия.

Имотите и земите бяха върнати на Сакскобургготски, докато беше премиер. Това става с две решения на поземлената комисия в Самоков. По-късно проверка на Върховната административна прокуратура установи "надвзети" 4500 декара - веднъж те са връщани по нотариални актове на името на интендантството, втори път по крепостни актове. Това дублиране е потвърдено и от новата експертиза.

В Софийския градски съд пък вече седма година се чака решение по дело, заведено от самия Сакскобургготски срещу държавата. В него през 2008 г. той предяви претенции за собственост върху бившето стопанство на УБО край "Врана". В края на миналата година съдебното следствие приключи, но още няма решение.

Симеон Сакскобургготски води дело срещу държавата и в Страсбург заради мораториума върху т.нар. царски имоти, наложен от парламента още през 2009 г. до изработването на специален закон, защото мораториумът все още не е вдигнат, а закон няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови