Съдебен казус: Разделят семейство руснаци, потърсили убежище в България

OFFNews 21 юли 2023 в 18:16 4269 2

Снимка

Руско семейство на двама родители и двете им непълнолетни деца трябва да бъде разделено - половината в България, а половината в Чехия, след като различни съдебни състави у нас прилагат по различен начин материалния закон. Случаят, който привлече вниманието на медиите засяга бившата журналистка от Русия Маргарита Шурупова и съпруга й, инвазивния кардиолог Владимир заедно с двете им деца.

До началото на март миналата година, Маргарита е част от екипа на онлайн медиата TВ2 в Томск в Западен Сибир – град с население колкото Пловдив, познат с дървената си архитектура, но и с едни от най-добрите руски независими частни медии. TВ2 е основана като телевизия през 1991 г., До 2015 г. – когато властите в Русия отнемат лиценза ѝ заради позиция срещу анексията на Крим, в нея са работили над 200 души. След прекратяване на ефирното излъчване, ТВ2 е достъпна само в интернет, а журналистите в нея намаляват до една десета от първоначалния брой.
Два дни след като на 5 март 2022 г. започва голямото блокиране на сайтове, вкл. и на ТВ2 покрай закона за дискредитиране на армията в „специалната военна операция“, както руските власти наричат започнаната от тях война в Украйна, Шурупови стягат багажа. Напускат Русия с три куфара на 9 март с полет за арменската столица Ереван.

За да се прехвърлят в ЕС, кандидатстват за шенгенска виза в посолството на Чехия, после пристигат в България като бежанци, където семейството има познати и роднини. Подават молби за международна закрила през юли миналата година. След месеци очакване и две интервюта Държавната агенция за бежанците (ДАБ), им отказва убежище с мотив, че по Дъблинския регламент, отговорна за съдбата им е Чехия като държавата издала визите, макар именно България да е първата държава членка на ЕС, в която те стъпват. Семейството обжалва решението на ДАБ по съдебен път и се озовава в капана на тълкуванията, които българската съдебна система може да даде по един и същи казус.

От около 200 руски граждани, потърсили убежище и поискали международна или политическа закрила у нас след началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., по-малко от 10 са получили такъв. Всички останали или са получили отказ или чакат с месеци без гаранции, че молбата им ще бъде одобрена, разказва Маргарита. Отказът на Владимир е последният. От момента на подаването на искането на семейството до окончателното решение на на съда 19 юли, минава повече от година.

„Съдът реши да изпрати мъжа ми в Чехия! И да ни разделят“, казва Маргарита минути след оповестяването на определението в сряда, докато още се опитва да си събере мислите. При обжалването семейството бива разделено. Така за Маргарита и по-малкият син Макар съдът отсъжда, че ДАБ трябва да преразгледа решението си и те могат да остават в България, докато за съпруга Владимир и по-големият им син Вадим, магистратите постановяват, че трябва да бъдат прехвърлени в Чехия, без изобщо да отчита приоритетът на синовете на Шурупови или да отчита свързаността на членовете на фамилията.

В очакване на отговора на Чехия по казуса – от там отговор идва през декември 2022 г., момчетата тръгват на училище в България – в 7, и в 9 клас, учат български език, опитват да се адаптират, Маргарита започва да работи по проект озаглавен „Очевидци на 24 февруари“, в който руски журналисти в емиграция свидетелства и истории за войната от първо лице.

„Работим само тези, които не сме в Русия, всички други, които останаха вече не са журналисти“, казва Маргарита.

Заради бюрократичните пречки пред медиците да работят у нас (такива има и пред украинските лекари и сестри), инвазивният кардиолог с дългогодишен опит става ...строителен работник. В свободното си време помага на украинските бежанци в база „Железничар“ край Варна.
Семейството обжалва решението Владимир Шурупов да бъде трансфериран в Чехия и прави планове да се премести в Русе, където той има покана да работи в болница. От лечебното заведение дори заявяват, че ще изчакат да си оправи документите и да си легализира дипломите (Шурупов има специализиции по анестезиология, кардиология и ренгенология), още повече, че инвазивните кардиолози са изключително търсени специалисти и се изграждат с години.

Макар непосредствено след началото на войната, РФ да се оттегли от Европейската конвенция за защита правата на човека, а Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да обяви Путинският режим за терористичен, ДАБ и българските власти продлъжават да отказват международен статут на руснаци с антивоенни позиции.

През април, държавата отказа убежище на участвалия в антипутински протест Александър Стоцки. Преди година, в друг казус – с Алексей Алчин, който изгори руския си паспорт на протест срещу войната, окръжни магистрати във Варна на първо време не отразиха, че има риск за сигурността и свободата на опозиционно настроените руски емигранти, ако бъдат върнати в родината им. Едва в последното възможно заседание, съдът отказа на искането на Русия за екстрадицията на Алчин.

Решението на административния съд във Варна по отношение на Владимир Шурупов е окончателно. Шурупови нямат представа какво би могло да следва, след като България официално разделя семейството им. Още повече, че съдебно решение за съдбата на по-големият син, 16-годишният Вадим – все още непълнолетен, няма. „Смазана съм“, споделя Маргарита в пост.

„Мислех, че принципът за неделимостта на семейството и приоритетът на интересите на детето означават нещо за съда, защото те имат значение за мен и, надявах се, за цивилизованите общества като цяло. Бях почти сигурна, че съдът ще уважи жалбата ни срещу решенията на ДАБ относно съпруга ми и големия ми син, които ДАБ възнамеряваше да изпрати в Чехия, въпреки факта, че аз и малкият ми син бяхме тук. Но се заблудих - и друга брадва надвисна над нас, целяща да разбие съдбите ни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

22.07 2023 в 08:11

Тази мръсна руzка и комунистическа структура ДАБ трябва да бъде изрината до дъно и преоснована. В нея трябва да се назначават само хора лоялни към Република България.

1005

1

eagle60

21.07 2023 в 21:23

"Няма коментари към тази новина". А трябва да има! Румен - радевчетата са в основата на това русофилско недоразумение. Съдът се превръща в бастион на най-ретроградните и неморални тълкувания на закона
 
X

Да помогнем на украинските деца!