Съдът решава за ареста Цветан Василев преди да е задържан

Юлиан Христов Последна промяна на 09 септември 2014 в 14:44 6786 3

В петък Софийският градски съд (СГС) ще решава дали да отмени искането за 72-часово задъжане на Цветан Василев преди обаче той самият да е задържан.

Адвокатите на Василев са поискали от съда да преразгледа искането за арест на Василев и съдът е приел. Заседанието ще се проведе по реда на чл. 64, ал. 2 от НПК, който гласи, че явяването на обвиняемия пред съда се осигурява "незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа за довеждането му пред съда."

Цветан Василев е в дома си в Белград, каза по-рано днес пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов. Той обясни, че Василев е готов доброволно да се яви в страната, но при условие, че бъде свалена заповедта за ареста на Цветан Василев. Още вчера Симеонов заяви, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане така че да не се пречи на самото дело.

Симеонов поясни, че по европейската конвенция за екстрадиция сръбският съд трябва да се произнесе, но най-напред е необходимо да локализират къде се намира Цветан Василев, да поискат от България документи и т.н. 

По повод Европейската конвенция за екстрадиция си има процедура и тя никак не е лека, потвърди адвокатът. "Аз съм имал екстрадиции, които са продължавали с години – или шест месеца или година", каза той. Симеонов не знае за гледане на мярка за неотклонение на Василев, но заяви, че довереникът му веднага ще се върне в България, ако бъде изтеглена заповедта за ареста му.

Към момента Василев се издирва с европейска заповед за арест, като е обявен за издирване и в Шенгенската информационна система (ШИС). Той е обявен за издирване в информационната система на Интерпол по искане на прокуратурата, която иска екстрадицията му. 

На 28 юли прокуратурата повдигна обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Началното обвинение е за това, че през периода декември 2011 - 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2014 в 17:43

Абе нали бил в дома си в Белград? И какво тогава ... ми търсят Прокуратурата ни и Интерпол? Какви са тия сложни процедури,та някой си да не могат да го намерят(ама като не го и търсят активно),пък той да си е у тях?! Нещо не разбирам,тия тупкат топката до последния момент...

09.09 2014 в 16:17

Е как може виден член на "#КОЙ" да нарежда да съда и институциите в България при какви условия да го арестуват?!

09.09 2014 в 15:14

Днес Главпрокурора ще разясни на целокупния бугарски народ ЩО Е БАНКОВА ПАНИКА, и как Главпрокурора организира престъпно БАНКОВА ПАНИКА на 13 юни в КТБ (ТелевизияМВРПикчърс3 патрулки, 1 бус и 10-на полицая с х 2 пищака). В резултат на престъпно организираната от Главпрокурора 13 юни банкова ПАНИКА от 13-20 юни от КТБ са изтеглени главно електронно 1.3 млрд ЛИКВИДЕН ресурс (отишли 860 млн Булбанк, 250млн- Пощенска, Париба, Алфа, т.н. все НЕбългарски банки), От доклад/квесторите в КТБ са останали още 500 млн бързоликвидни активи, КОИТО сега се харчат за издръжка на квестори, служители и одитори.
Общо ДУПКАТА в КТБ в резултат на престъпното организиране 13 юни БАНКОВА ПАНИКА от Главпрокурора е приблизително 2 МИЛИАРДА лева.
Кой ще върне 2 млрд ресурс в КТБ за да заработи, как се връща огромен ресурс в БАНКА, в условия на конкуренция, това питаме, ЧАКАМЕ ОТГОВОР!!!!!!
НЕ НИ ТРЯБВАТ ЛАКЪРДИЙКИ на Главпрокурор и на разни конкурентни тъпаци, водени от лакомия за тяхна печалба (банки и др.), лакърдийки на Главпрокурора “що е това банкова дейност”, “що е това банков надзор”, “кражби в чували” т.н.
ХИТРЯГАТА Главпрокурор се опитва с лакърдийки да се измъкне от отговорност за организираната на 13 юни банкова ПАНИКА, и за щетата от 1.3 млрд на КТБ
ЗА ТАЗИ ЩЕТА от близо 2млрд (т.нар дупка в КТБ) ще осъдят държавата БГ по закона, и в Стасбург и държавата БГ ще плати .. данъкоплатците ще платят!