С финт на екоминистерството съдът пусна бетона в Странджа

Милен Енчев 17 януари 2014 в 13:52 20812 18

Чавдар Георгиев
Чавдар Георгиев

След 5-годишна съдебна епопея общият устройствен план на Царево, приет през 2008 г. и предвиждащ курортно строителство на десетки хиляди декари по южното Черноморие, последна инстанция на Върховния административен съд остави плана в сила. Вчера петчленен състав на ВАС с председател Анна Димитрова отмени решението на тричленния състав (който бе решил, че планът е незаконен) и остави устройствения план в сила окончателно.

Така на практика съдиите решиха, че брегът в община Царево може да бъде застрояван, независимо, че южно от с. Варвара до турската граница цялото крайбрежие попада в защитена територия - природен парк „Странджа“.

Делото срещу общия устройствен план (с автор арх. Калин Тихолов – несъстоялият се министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски“) бе заведено през 2008 г. от Асоциацията на парковете в България – организацията, обединяваща природните и националните паркове в страната. То претърпя смайващи обрати през годините и вчерашното решение на ВАС бе поредният лупинг в процеса.

Финтът на екоминистерството

Сред основните действащи лица в приемането на плана през 2008 г. беше тогавашният (в кабинета на тройната коалиция) и настоящ зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев. Той даде зелена светлина на устройствения документ, одобрявайки доклада за екооценката му (финалната заповед за одобряване на плана бе подписана от министерството на регионалното развитие).

Общият устройствен план на Царево

Природозащитниците обжалваха ОУП-а в две успоредни дела – едното срещу решението на екоминистерството (подписаното от Георгиев), на основание, че докладът за екооценката е бил про форма, а другото срещу финалната заповед на регионалното министерство. А малко по-късно Брюксел откри наказателна процедура срещу България за неспазване на европейското екозаконодателство при одобряването на устройствения план.

По-късно, при следващото правителство, в делото срещу екоминистерството ответникът - министър Нона Караджова, оттегли съгласувателното решение на предшествениците си за екооценката на плана. Мотивите й бяха, че действително в доклада има пропуски. Тогава зам.-министър Евдокия Манева обяви, че шефовете на ресорни дирекции в министерството са били натискани да дадат положително становище по екооценката „с крясъци“. Така делото бе разрешено в полза на екоорганизацията, а положителното решение на ековедомството беше отменено.

И макар че с това решение устройственият план бе лишен от един задължителен реквизит – положително становище по доклада за екооценка, съдебното решение по първото дело не разреши автоматично второто.

Основният мотив на МРР в защитата на плана на Царево е, че по Закона за устройство на територията общите устройствени планове не подлежат на обжалване в съда. Въпреки този факт обаче съдът даде ход и на двете дела, а основанието беше, че тази необжалваемост нарушава Орхуската конвенция (за достъпа до информация и правосъдие в областта на околната среда), по която България е страна. А тъй като Конвенцията е по-висшестоящ нормативен акт от националния закон, тя следва да се прилага директно, независимо от законовата норма, приеха съдиите.

По второто дело тричленният състав на ВАС отмени финалната заповед на МРР за плана. Водещ мотив беше тъкмо, че планът стъпва на положителното екостановище, а след като то се обезсилва, пада и той.

Това беше в сила до вчера, когато петчленния състав изненадващо отмени това решение с напълно нови мотиви и остави плана в сила. Роля за това решение има и новата позиция на екоминистерството. При управлението на Караджова министерството като заинтересована страната по това второ дело поддържаше, че планът е незаконен без екооценката си. При последното заседание по делото през декември обаче в съда е постъпило ново становище, че досегашната позиция на ековедомството не е била адекватна и планът си е напълно законен. То е подписано от един от зам.-министрите на околната среда, личи от текста на съдебното решение. Въпросният зам.-министър е отново Чавдар Георгиев, съобщиха от екоминистерството пред OFFNews. Становището, подписано от него, гласи, че заповедта на регионалното министерство за одобряване на устройствения план на Царево е законосъобразна и трябва да влезе в сила. "Наличието на общ устройствен план гарантира устойчивото развитие на общините", се казва в позицията на Георгиев.

Водещ аргумент във вчерашното решение на ВАС е отново, че общите устройствени планове според ЗУТ не подлежат на обжалване. Позицията, че в този си вид законът нарушава Орхуската конвенция пък съдебният състав е отхвърлил с мотив, че Конституцията допуска да има неоспорими в съда административни актове в определени случаи, което означава че конвенцията не следва да се прилага в случая. „В чл.9, ал.2 б."b" на Конвенцията е регламентирано право на оспорване за членовете на заинтересованата общественост на решения, действия или пропуски в съответствие с чл.6 от Конвенцията и в случаите, когато е предвидено в националното законодателство. В следващия абзац Конвенцията отново препраща към националното законодателство по въпроса какво представлява достатъчен интерес и нарушение на право. Тоест, когато съдебното обжалване за даден акт е изключено за всички субекти по силата на изрична национална законова норма, в съответствие с Конституцията на Република България, както е в настоящата хипотеза, текстът на Конвенцията не може да бъда тълкуван като основание за дерогиране на националната разпоредба“, пише в решението на петчленката.

Това действие ще доведе до 3 наказателни процедури в ЕК за нарушаване на европейски директиви и една в Орхуската конвенция. Да благодарим на община Царево, на настоящия регионален министър Десислава Терзиева и неназован зам. минситър на МОСВ за това“, коментира председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!