Ромите за Светослав: Ще го претрепем тоя

DW Последна промяна на 23 декември 2016 в 20:14 13707 5

Снимка Полицията в Берлин

Кадър от камера малко преди Светослав С. да ритне жената по стълбите.

Бруталният ритник в берлинското метро и залавянето на Светослав С. останаха в полезрението на германските медии, преди да бъдат изместени от атентата на коледния базар в Берлин. Александър Андреев от "Дойче веле" е събрал акценти от тези публикации*.

Какво ще бъде наказанието за Светослав С.? – пита в заглавие булевардният „Берлинер Цайтунг”. Друг масов вестник, „Билд Цайтунг”, с помощта на очевидци, описва пътуването на Светослав С. от Марсилия до Берлин. А новинарският тв-канал N24 повдига въпроса кой ще получи възнаграждението за заловения предполагаем извършител.

Вестник „Ди Велт” изпрати своя автор Борис Калноки във варненския квартал Максуда. Ето част от впечатленията на журналиста, който разговаря с много жители на квартала:

„Как да не съм гледал видеото! Ако ме питаш, тоя заслужава смъртна присъда”, казва един мъж, който тъкмо мие колата си. „Всички тук само за това говорят.”

Авторът на репортажа припомня още веднъж случилото се в берлинското метро и уточнява, че Светослав С. е живял именно в този квартал: варненския Максуда.

"Мразя ромите"

„Тук живеят предимно роми, но не само роми. Човекът, който мие колата си и иска да бъде наричан само с първата буква от името си, обяснява, че е „истински българин.” „Мразя ромите”, казва той. (…) Ромите и такива деяния, като извършеното от Светослав С., „навличат на българите лошо име”, смята К.

По-нататък в репортажа си Борис Калноки пише, че да отличиш роми от не-роми е лесно:

„Не непременно по външния вид, защото той бързо може да те подведе. Най-вече по отговорите на въпроса каква е разликата между българите и ромите. „Българите обиждат ромите”, обяснява 20-годишният Росен Росенов, който на външен вид не изглежда много по-различно от своя съсед и „истински българин” К. Този отговор човек чува почти всеки път, когато на горния въпрос отговарят роми. Попиташ ли обаче не-роми, обикновено следват презрителни думи по адрес на ромите.

Росен познавал Светослав С. по физиономия. „Два-три пъти сме се виждали, ама нищо особено не сме си говорили”, казва той и добавя, че е гледал видеото. „Дрога или алкохол. Или двете заедно" - това е краткото му обяснение на случката в Берлин. Росен сочи с ръка в една посока: „Тука сме в по-добрата част от квартала, там отзад обаче е Африка. Там са диваци, внимавайте”, предупреждава ни той. Влезеш ли в „Африка”, наоколо ти бързо се скупчват мъже, които очевидно нямат никаква спешна работа. "Оня явно е бил дрогиран. Или има проблем тука”, добавя един възрастен мъж и почуква с пръст по челото си.

"Какво да правят, като нямат пари?"

„Да, младите хора крадат, разбира се”, казва Ахмед Хасан Мустафа. „И какво да правят, като нямат пари? Българите ни мразят и не ни дават работа.” Обяснява ми, че е шофьор на такси. Слънчеви очила с червеникави стъкла, тежък златен ланец – прекалено тежък, за да е истински. Защото инак как да му повярваш, че е бедняк? Покрай нас минават двама души в черно беемве. Лично той никога не бил крал, другите обаче крадели. Ама то било друго, не като стореното от Светослав. Никакво наказание не му било достатъчно на оня. „Да му извиеш врата, лично”, препоръчва як мъжага с татуировки по целите ръце и по врата.

Авторът на репортажа обяснява, че част от ромите в България са мюсюлмани и твърди, че техните предци са дошли от Турция. Тези обяснения той вписва в контекста на спора какъв точно е Светослав С.: „Докато цяла Германия говори за България като родина на извършителя, в самата България хората мислят за Германия като благословена страна, където отиваш, за да работиш.”

Независимо от историите за убити и загинали българи в Германия, на които Калноки се е наслушал в Максуда, и независимо от образа на Германия като „богата, но брутална и расистка страна”, нагласата на събеседниците му е положителна: „Тя си остава страна, на която може да се има доверие. Ще открият Светослав, там има закони и истинска полиция”, казват ми и остават видимо доволни, когато им съобщавам, че той вече е заловен. „Работил съм там осем години”, обяснява Ахмет. „Светослав беше ненормален, но това не се отнася до хората тук. Като ги знам германците, Вие сигурно го разбирате”, добавя той.

"Появи ли се, ще го претрепем"

На следващия ъгъл са се събрали осмина мъже в черни кожени якета. Като чуват, че разпитвам за Светослав, те в един глас отговарят: „Познаваме го, има си хас. Тука всички го знаят тоя перко.” И всички го мразели, уверяват ме, него и цялото му семейство, „сбърканяци, които никой не обича.”

Един от мъжете се казва Хасан. „Познавах го добре”, казва той. „Винаги е правил проблеми, винаги – или пиян или по-лошо. Не го обичат дори собствените му баба и дядо. И даже се радват, че са го арестували.” Преди това, преди да го хванат, „ние тук три дни го търсихме, заедно с полицията”, добавя Хасан.

Мъжете обясняват на Борис Калноки, че семейството на Светослав вече не в Максуда. „Най-добре и той самият да не се мярка никога повече. Появи ли се, ще го претрепем”, казва един от групичката. Защото излагал ромите, добавя Хасан в края на репортажа на Борис Калноки в „Ди Велт”.

-------------------

*Заглавието е на редакцията, оригинално материлът е публикуван под заглавие "Появи ли се, ще го претрепем тоя".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

5

El Commandante

23.12 2016 в 22:43

Цигани мразят цигани.
Кънев ше се разчекне..

25215

3

Лопе де Вега

23.12 2016 в 21:14

Роми и не-роми? Кви са па тия не-роми или може би нероми? Некво племе от Африка? От Вътрешна Монголия? Ба га!

Поздрав!