Ромите: Не само ние бием лекари, Москов - извини се!

Offnews Последна промяна на 07 декември 2014 в 20:06 9276 28

Ромската партия „ДРОМ" реагира изключително остро срещу изявлението на здравния министър Москов, че „Докторите от Спешна медицинска помощ няма да обслужват ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им". То беше по повод поредения брутален побой над медицински екип в ромска махала. Абревиатурата на ДРОМ означава Движение за равноправен обществен модел. В Уикипедия пише, че това е политическа партия в България, защитаваща правата и интересите на циганите в страната.

Публикуваме декларацията на ДРОМ без никакви редакторски намеси и без никакъв коментар.

Декларация
от ПП ДРОМ

Ние от ПП ДРОМ оценяваме изказването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов: „Докторите от Спешна медицинска помощ няма да обслужват ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им“ като противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар. Думите ми са в противоречие и на клетвата, която д-р Москов е положил и като министър на Република България: „във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“.
Нима българските роми не са част от народа?
Уважаеми, господин министър!

Проблемите в българското здравеопазване са огромни. Липсват достатъчно средства за по-високо европейско ниво на обслужване, липсват достатъчно средства за поддържане и създаване на необходимите здравни заведения в българските градове и села, липсва нужното модерно оборудване и апаратура, от които се нуждае всеки български пациент.

Не само това – масово е разпространението на фалшиви и некачествени лекарства, които заливат българския пазар – сериозен проблем, за решаването на който Министерството на здравеопазването трябва да вземе незабавни мерки, с които да се сложи край на тази порочна практика. Да не забравяме, че в последните 20 години огромен брой заболявания у нас не са покрити от българската здравна система, както това е в останалите страни от ЕС – за тях в българската Здравна каса липсват средства за диагностика, изследвания и лечение. Представяте ли си колко хиляди, може би десетки хиляди българи страдат и са безпомощни, заради тези нерешени проблеми в българското здравеопазване?

Та, г-н министър, да се върнем на най-актуалната тема в момента според Вас в българското здравеопазване – някакъв битов инцидент, който се е случил на пътя между шофьор на автомобил и шофьор на линейка в ромска махала. Но можем ли да бъдем сигурни, че там някъде не живеят само роми? А какво ще кажем за случая в Перник, където лекар от спешния център на МБАЛ – Перник е бит от пациент в събота късно вечерта? Пияни радомирци са докарани с линейка в Спешно отделение, младежите били в неадекватно състояние и при опит на д-р Румен Генчев да прегледа единия от тях, той се обърнал и забил юмрук в лицето му. За този случай пак ли са виновни ромите?

Ще Ви цитирам професор Милан Миланов, който отрече твърденията, че само роми бият лекарите, тъй като това се е случвало и с българи.

Всичко това ме води до мисълта, че за сериозните проблеми в българското здравеопазване далеч не са виновни само ромите. Няма нужда да тръгвате на война срещу тях, като ги лишавате от конституционните им права. Вместо това е необходима нова концепция и държавна политика, която час по-скоро да бъде синхронизирана с напредналите европейски страни.

Ние от ПП ДРОМ сме готови да Ви предложим работна група и консултанти, с които да се изготви обща концепция за наболелите проблеми в българското здравеопазване.

Ние категорично осъждаме всякакъв вид посегателство срещу българските лекари!

Нека всеки битов, криминален или какъвто и да е случай да бъде разглеждан от органите на реда, както повелява българската конституция и българското законодателство. 

Затова ние категорично отхвърляме като недопустима и противоконституционна позицията Ви, че отделни български граждани не трябва да имат достъп до Спешна помощ. Честите проблеми в Спешната помощ между пациенти и лекари се раждат в следствие на несвоевременно пристигане в много случаи на екипите при болните, най-вероятно поради малкия брой линейки, недостатъчното оборудване за самите тях и невинаги адекватната реакция в следствие на тези причини.

Уважаеми, господин Министър,
Настояваме да поднесете извинение на българската общественост и на ромската общност за Вашето дискриминационно изказване.

С уважение
Илия Илиев
Председател на ПП „ДРОМ“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2014 в 13:10

тия ДРОМ ли ДРОН ли...истински дронове са за мен, ако ме питаш, имат един ключов момент в изказването си, който отвява всички спорове нататък:
"Нима българските роми не са част от народа?"
Ако съм на мястото на министъра бих отговорил така:
"ДА, не сте част от народа! Защото тоя народ си плаща здравните осигуровки, а аз не знам нито един мангал, който да го прави. Дори напротив - източва същата тази здравна и социална система по най-нагъл и безочлив начин! И Хипократовата клетва важи за хора, а не за измет!"

09.12 2014 в 15:54

Да направим партия "ДРОН" и да пуснем дрони да бранят българите от дромите.

:D

09.12 2014 в 15:45

мангали, за какво да ви се извинява, който и да е бе, вие още като се родите трябва да знаете наизуст, че трябва да се извините, че ще паразитирате в/у обществото, ще крадете, убивате и изнасилвате, защото няма да отидете да учите нито да работите, искаме извинение за всичките ви привилегии, за въшките ви в автобусите, които ръсите, за смрадта, която сме принудени да дишаме около вас, за скелетите на коне които се разхождат в центъра на всеки град, да изреждам ли още мангусти с претенции на омирисан гъз?... а бе

09.12 2014 в 12:30

тези от ДРОМ може и да се имат за ромски българи, но болшинството от ромите делят народа на българи и роми. така, че НЕ не сте българи и част от нарда, защото ВИЕ самите не се считате за такива и, с много малки, незначителни изключения, не допринасяте с нищо добро на обществото

09.12 2014 в 10:51

Циганска работа.. Министъра никога не е казвал това което те са описали в тази нескопосана декларация.
Министъра каза че ще има полиция с линейките там където е имало инциденти!

08.12 2014 в 22:53

Убава работа , ма циганска работа..И с тая декларация така.Не само ние ги бием.А шие що ги биете бе , орки?!

08.12 2014 в 20:57

цигански и турски партии не трябва да има , а камо ли да са в парламента ! но понеже ние сме садо-мазо държава - имаме си и цигани и турци в парламента .

08.12 2014 в 19:55

Какво значи ромска партия ?Нали не може да се регистрират партии на етническа основа?Кой продажник е регистрирал тези маймуни и какво чакат ДС агентите на ПФза да поставят въпроса?

08.12 2014 в 07:54

Пичове има си закони. Ако има 170 нападения трябва да има поне 170 или вероятно 340 човека в затвора. Това станало ли е?

Полицията има как да ги стегне малко ако има някакво тотално разпускане сред гетата. Просто се оказва натиск и за най-дребни престъпления, докато спрат всички престъпления.

Точно в САЩ има доста добри примери. 1996-а в Ню ЙОРК имаше 4 убийства ан ден, всеки ден! Сега е един от сравнително безопасните градове. Има адски много писано по темата.

Циганите с нищо не са различни.

А проблемите в САЩ в момента са на таква ниво дето не можем да го стигнем десетилетия. Ще ме извинявате ама първо трябва да осигурим безопасността на хората да изчезнат на практика убийствата и тогава може да забележим че при полицейски акции веднъж дваж годишно някой бива убит. Сега за сега си трябва полицията да се стегне и подобни глупости на това да се бият лекари да се изкоренят веднага. ама в рамките на закона, не със акция стил Менгеле.

08.12 2014 в 07:39

Никак не харесвам разни недорасляци да се правят на мъже за сметка на цигани и гейове. Но циганите определено почнаха да минават някои граници.

3/4 от проблема си в тях! Но не ми го побира главата как може сами да се променят. Циганите, които живеят сред българи са горе-долу вкарани в норма. Но явно те самите са по-умни и затова са успяли да се махнат от махалата.