Ремонтът по 'Граф Игнатиев' започва след юни, планират пешеходна зона до Лъвов мост

OFFNews 20 март 2018 в 11:50 6359 0

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ще започне в средата на годината, след края на европредседателството, като до края на годината вече трябва да има готови етапи. Това обяви пред bTV главният архитект на Столичната община Здравко Здравков. 

Целият проект е разделен на четири части и за изпълнението му вече има избран изпълнител, но се изчаква края на европредседателството, за да не е разкопан центърът на София по време на протичането му, обясни Здравков. 

По думите му ремонтът ще е изключително тежък, тъй като подземната инфраструктура в района е от 1901 г. 

Той обясни, че сергиите с книги на пл. "Славейков" ще бъдат заменени от модерни навесчета, като ще се редуцира и броят на книжарите - в момента те са над 40, от които ще останат под 20, като крайното решение за това кои да останат ще се вземе с тръжна процедура. 

Ще бъде премахнат и постоянният пазар за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици", като на това място ще има само временен пазар. 

Здравков коментира и увеличаването на пешеходната зона от ул. "Алабин" до пл. "Св. Неделя". 

Решението беше взето след 3-часов дебат, макар че се касае за едно 200-метрово парченце, каза Здравков. 

Предстои да се направи пешеходна връзка към Ларгото и към ул. "Съборна" и пешеходно свързване с Градската градина, като със зам.-кмета по транспорта тази година стартираме освобождаване на южния тротоар на "Съборна" от паркирани автомобили – поне на първо време да се даде едно по-добро преминаване на пешеходците, допълни главният архитект. 

Той уточни, че крайната цел е улицата да бъде изцяло затворена за автомобили, макар че по нея има много сгради, включително Президентството, които се обслужват през "Съборна".

Мисли се в посока на това пешеходната зона да стигне след Ларгото и до Лъвов мост. 

В отговор на въпрос за необходимостта от ремонт на ремонта на Ларгото Здравков коментира, че фокусът се прехвърля от прекрасно експонираната археология върху няколко счупени плочки.  

"Комбинацията от материали може да не е удачна, въпросът е, че вече имаме едно пространство, което вече е създадено и със сравнително малко намеса ние можем да го направим да функционира чудесно и да го свържем с останалата част от "Св. Неделя". Фокусирането върху няколко счупени плочки не ни дава цялостната картинка, защото ние в момента имаме експонирана археология", подчерта той. 

Правят се планове и за ремонт на пространството около Централна гара и конкретно на района на север от гарата, а целта е да се върнат хората в тази част на града. 

"Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството", обясни Здравков.

Най-критичната точка по думите му е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало, но ако пространството работи 24 часа в денонощието, ситуацията ще се подобри. 

Той коментира и ситуацията със строежа на небостъргачите, като идеята е да се работи за създаване на нови правила за това къде може да има високо строителство и да се премахне възможността с формално нарязване на имоти да се създават ъглови имоти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови