Регистрация на фирма – какво трябва да знаете и за какво да внимавате

OFFNews 03 януари 2020 в 10:52 17740 2

Първата стъпка за всеки нов собствен бизнес неминуемо е регистрация на фирма, за да може да функционирате легално и според законите на страната. Много предприемачи все още не са наясно, какви са изискванията за откриването на една нова фирма, колко струва регистрацията и колко време отнема, необходимо ли е да се уведомяват държавни институции и още купища въпроси, за които ще ви дадем полезна информация днес в този материал. 

Необходима документация за регистрация на фирма, цени, срокове и вид търговски дружества

Когато желаете да откриете нова фирма е наложително да подадете попълнени документи с данни за вас и за фирмата към Агенцията по вписвания и съответно към Търговски регистър. Трябва да знаете, че тези документи се различават, в зависимост от типа юридическа форма, под която сте решили да регистрирате фирмата / дружеството си. Едноличният търговец (ЕТ) е тип фирма, която изисква за своята регистрация най-опростена документация, но при нея собственикът, макар и да не внася начален капитал в учредителна сметка, отговаря със собственото си имущество за задължения на фирмата си.

През последните години, най-предпочитаният тип регистрация на фирма е юридическо лице от типа на ООД или ЕООД. При дружеството с ограничена отговорност или едноличното такова, има специфични изисквания за попълване на документация, за подаване към Агенция по вписвания. Тук трябва да се учреди търговски капитал за дружеството (минималният е в рамките на 2лв.). Разкрива се набирателна сметка на фирмата, в която се внася капитала и ако дружеството с ограничена отговорност не е еднолично, то се попълва и информацията за всички съдружници в него. Много е важно информацията попълнена за учредяването на фирма да е коректна, за да не доведе до невалидна регистрация.

Когато става въпрос за цената по регистрация на фирма трябва да се вземе предвид следното:

- На първо място какъв тип фирма желаете да регистрирате ( най-ниските държавни такси и адвокатски такива са за регистрация на ЕТ)
- Ако ще регистрирате ЕООД или ООД имате допълнителни банкови и нотариални такси. Освен това държавните такси на Търговски регистър за регистрация на този тип дружества са по-високи, но пък има облекчения за направата на онлайн регистрация. Ако се чудите, кой и къде най-добре ще регистрира онлайн новата ви фирма – посетете сайта на Голдън Вижън - www.goldenvision.bg  и ще решите проблемите си.
- Ако ползвате услугите на адвокат, който да извърши регистрацията на вашата фирма, тогава разходите за регистрация на ООД са по-високи заради повечето документация и включения адвокатски хонорар.
- Добре е да предвидите и промени в бъдещето за вашата регистрирана вече фирма, като промяна на седалище, предмет на дейност на дружеството или пък промяна на обстоятелствата около дружествените дялове.
Срокът, в който вашата фирма ще бъде регистрирана, зависи най-вече от бързината на избраният от вас посредник за целта. Голдън вижън обработват подадените към тях документи в рамките на два дни и ги подават към държавните институции. Можете да се възползвате и от онлайн експресна услуга за 24 часа. Срокът за регистрация в Търговския регистър отнема до 5 работни дни, но подадените онлайн заявки се обработват доста по-бързо.

Регистрация на фирма – задължително ли е ДДС-регистрация и какво представлява регистрацията в НАП?

Търговският закон в страната задължава регистрацията до ДДС (Данък добавена стойност) да бъде обезателна за фирми с облагаем оборот от 50 хиляди лева поне година, преди текущия данъчно облагаем месец. При тези обстоятелства налице, регистрираната фирма трябва до 7 работни дни да подаде документи за регистрацията си по ДДС. Освен това всяка българска фирма с регистрация в други Европейски страни, внасяща облагаеми стоки у нас, също подлежи на задължителна регистрация. Фирмите с оборот над 20 хиляди лева от внос на стоки от други страни в Европа, също подлежат на задължителна регистрация по ДДС. Има още други законови постановления, които задължават фирмите да се регистрират за данък добавена стойност, но за тях е по-добре да се консултирате със специалисти.

Трябва да знаете, че когато правите регистрация на фирма по ДДС не се дължат нито банкови, нито държавни такси. Но специален набор от документи биват попълнени и подадени към регистъра. Ако решите да регистрирате фирмата си по ДДС още при учредяването ѝ това ще ви струва до 100 лева, но ако го направите на по-късен етап сумата ще е двойна, понеже и документацията ще е много повече за вече утвърдена, действаща фирма. Регистрацията по ДДС зависи най-вече от прогнозните ви генерирани доходи и обстоятелствата около дейността на дружеството ви. Добрата новина е, че НАП и Агенцията по вписване вече са свързани системи и регистрацията в НАП става автоматично.

След регистрация на фирма ви очаква още много работа, преди да започнете дейност:
- Подаване на заявление за фирмен печат;
- Заявяване на електронен подпис (освен ако не ползвате услугите на голяма счетоводна кантора, което е по-добрият вариант);
- Подписване на договор за наем на помещението, от където ще упражнявате дейността си;
- Разрешителни за обекта, от където ще упражнявате дейност;
- Набавяне на касов апарат;
- Регистрация в НАП (като самоосигуряващо се лице, ако искате да плащате по-ниски данъци)
За да стартирате бизнеса си добре, потърсете за вашата регистрация на фирма Голдън вижън и за последващите услуги по упражняване на дейност. Те могат да ви помогнат по всички изброени стъпки за сигурния старт на бизнеса ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови