Ранобудните на протест срещу новите постове на Сидеров, Пеевски и Бинев

ОFFNews 02 декември 2014 в 21:42 10576 44

Ранобудните студенти излизат на протест в петък от 18:30 часа пред СУ "Св. Климент Охридски" против политически назначения в новия парламент.

Те са против избирането на Волен Сидеров за зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика, избирането на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите и "факта, че партията мандатоносител и нейният партньор са съгласни с този избор, правейки го възможен" 

Студентите настояват архонтът Бинев и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат свалени от постовете си, както и бюджетът за 2015 г. за културата да отговаря на 1% от БВП на страната.

Публикуваме писмото на Ранобудните до Бойко Борисов, Цецка Цачева и цялото 43-то Народно събрание без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ
НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ!

По повод избирането на Волен Сидеров за заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика, избирането на Делян Пеевски за член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, по повод избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по културата и медиите и факта, че партията мандатоносител и нейният партньор са съгласни с този избор, правейки го възможен.

Заявяваме:

Ние сме твърдо против всяко едно от тези назначения!

1. Непоносимо е за нас Волен Сидеров – човекът, чиито дипломатически изяви през последните години могат да се запомнят с боя пред джамията „Баня Башъ“, скандала на летището във Франкфурт, скандала в ресторанта в Брюксел, скандала с френския дипломатически служител на летището във Варна, „европедерастията“ и т.н. да бъде част от Комисията по външните работи. Това би било унижение за образа на България пред света. Волен Сидеров неведнъж е показвал неуважение към българския парламент, европейските институции, полицията, медиите, гражданите, чуждестранните делегации, а неколкратните му злоупотреби с положението на народен представител правят още по-абсурдно избирането му на толкова важен пост. Така направеният избор е точно толкова нелеп, колкото председателстването на Комисията по парламентарна етика в предишното Народно събрание, и следва да завърши по абсолютно същия начин – с незабавна смяна!

2. Непоносимо е за нас № 10 – Делян Пеевски, да бъде допуснат до Комисията по икономическа политика и туризъм или до каквато и да е друга комисия от тук нататък. По възможност и до Народното събрание. Не е нужно отново да ви казваме „защо“! Настояваме за неговата незабавна смяна!

3. Абсолютно неприемлив е изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Изборът му е показателен за пълната незаинтересованост на депутатите от културното и моралното развитие на нацията. Освен поредна подигравка с българската култура и родните медии, назначението е и унижение за всеки един себеуважаващ се журналист или културен деец.

Биографията на въпросния господин по никакъв начин не е свързана с развитието на българската култура освен с ръководството на няколко известни чалготеки, възползващи се от духовния упадък на нацията за лесно и бързо изкарване на пари. Освен опитa за нахлуване в БНТ и ксенофобските му изказвания Бинев няма друга запомняща се връзка с медиите.

Питаме: Пред този човек ли трябва да отговаря цялата културна общност в страната? Пред този човек ли дължат отчет медиите в България?

Питаме: Това ли е най-качественото, с което българският парламент разполага в момента за председател на тази комисия? Това ли е най-компетентният човек за този пост?

Питаме самия Слави Бинев: Каква е неговата лична мотивация да участва, та дори да е председател на тази комисия? С какво той се смята за компетентен да държи сметка и да се изказва по отношение на законопроектите и бюджетите, свързани с културата и медиите?

Не реагирахме на повторното назначение на министъра на културата Вежди Рашидов, очаквайки да разберем цялостната нагласа на „реформаторската нова власт“ към българската култура. Фактът, че мандатоносителят си позволи толкова лесно да захвърли духовното развитие на нацията и да използва Комисията по култура за разменна монета в решаването на дребни политически сметки, показва, че на културата за пореден път няма да се гледа като на приоритет. Ще бъде оставена в забвение, ръководена от некомпетентни и негодни за други постове фалшиви политици. Нужна е радикална промяна в отношението на държавата към културното развитие на нацията – настояваме за:

– Смяна на Слави Бинев като председател на парламентарната комисия по култура и медии;
– Смяна на Вежди Рашидов като министър на културата;
– Промяна на средствата, които ще бъдат отделени за сектор „Култура“ в бюджет 2015, на твърдите 1% от БВП.

Такова пренебрежително отношение към културата е огромно разочарование за нас. В мандат, в който очакванията към правителството бяха тя най-накрая да бъде изведена сред основните приоритети за години напред, става ясно, че развитието на духа и таланта отново е най-последна „грижа“ на управляващите. Ние няма как да сме съгласни с това!

Искаме човекът, който бъде избран за следващ министър на културата, да бъде независима и силна личност, която да умее да отстоява интересите на сектора. Да е запознат до болка с проблемите в тази сфера, за да бъде способен да взима адекватни решения относно множеството проблеми, които стоят пред нея. Изборът му да бъде съгласуван с достатъчно широк кръг професионалисти, доказали своите имена в културнитe среди, а не само с приятелски настроените към ГЕРБ.

Искаме също така Народното събрание от своя страна да избере за председател на Комисията достатъчно приемлива за обществеността личност, запозната с вътрешните особености на подопечните му сфери.

Призоваваме, в рамките на тази седмица партиите, които влизат в състава на 43-тото Народно събрание, да проявят отговорност и да предприемат нужните действия за извършване на промените в горепосочените комисии. Наличието на депутати с абсолютно изчерпан кредит на доверие няма как да бъде легитимна предпоставка за едно или друго неадекватно назначение просто защото някой се нуждае от пост, който да задоволи личните му амбиции. За тези депутати изходът е само един – излизане от политиката.

Призоваваме премиера Бойко Борисов да прояви отговорност към развитието на нацията и да преосмисли отношението си към българската култура. Кризата в българското образование и отклоненията в ценностната система на новите поколения показват, че няма никакво време за губене.

Не на последно място се обръщаме и към г-н Радан Кънев, г-жа Меглена Кунева и всички представители на Реформаторския блок – това ли е реформаторското ви отношение към културата? По този начин ли извличате България от блатото на невежеството и апатията? За това ли голяма част от младите хора гласуваха за вас? Няма как да не споменем и предложените от вас за заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов и областен управител на София Веселин Пенев – партийни кадри на ДПС, свързани с престъпната политика на тази мафиотска партия. Обидно е. Надяваме се гражданите на София и ръководството на Българската армия да изразят категорично позицията си против тези назначения. Толкова трудно ли стана още в първия месец от управлението ви заемането на принципна позиция, че започнахте да търсите същите политически празнословия, против които се обявявахте само преди няколко месеца? Отказахме да ви подкрепим по време на Окупацията на Софийския университет, за което бяхме сурово упреквани от част от протестиращите граждани. Времето показва, че позицията ни е била правилна.

„Без морал няма общество, няма демокрация – побеждават хитростта и насилието!“

Уморихме се да ви чакаме, очакваме действия!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!