Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Ранобудните на протест срещу новите постове на Сидеров, Пеевски и Бинев

ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2014 в 21:42 9624 44

Ранобудните студенти излизат на протест в петък от 18:30 часа пред СУ "Св. Климент Охридски" против политически назначения в новия парламент.

Те са против избирането на Волен Сидеров за зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика, избирането на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите и "факта, че партията мандатоносител и нейният партньор са съгласни с този избор, правейки го възможен" 

Студентите настояват архонтът Бинев и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат свалени от постовете си, както и бюджетът за 2015 г. за културата да отговаря на 1% от БВП на страната.

Публикуваме писмото на Ранобудните до Бойко Борисов, Цецка Цачева и цялото 43-то Народно събрание без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ
НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ!

По повод избирането на Волен Сидеров за заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика, избирането на Делян Пеевски за член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, по повод избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по културата и медиите и факта, че партията мандатоносител и нейният партньор са съгласни с този избор, правейки го възможен.

Заявяваме:

Ние сме твърдо против всяко едно от тези назначения!

1. Непоносимо е за нас Волен Сидеров – човекът, чиито дипломатически изяви през последните години могат да се запомнят с боя пред джамията „Баня Башъ“, скандала на летището във Франкфурт, скандала в ресторанта в Брюксел, скандала с френския дипломатически служител на летището във Варна, „европедерастията“ и т.н. да бъде част от Комисията по външните работи. Това би било унижение за образа на България пред света. Волен Сидеров неведнъж е показвал неуважение към българския парламент, европейските институции, полицията, медиите, гражданите, чуждестранните делегации, а неколкратните му злоупотреби с положението на народен представител правят още по-абсурдно избирането му на толкова важен пост. Така направеният избор е точно толкова нелеп, колкото председателстването на Комисията по парламентарна етика в предишното Народно събрание, и следва да завърши по абсолютно същия начин – с незабавна смяна!

2. Непоносимо е за нас № 10 – Делян Пеевски, да бъде допуснат до Комисията по икономическа политика и туризъм или до каквато и да е друга комисия от тук нататък. По възможност и до Народното събрание. Не е нужно отново да ви казваме „защо“! Настояваме за неговата незабавна смяна!

3. Абсолютно неприемлив е изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Изборът му е показателен за пълната незаинтересованост на депутатите от културното и моралното развитие на нацията. Освен поредна подигравка с българската култура и родните медии, назначението е и унижение за всеки един себеуважаващ се журналист или културен деец.

Биографията на въпросния господин по никакъв начин не е свързана с развитието на българската култура освен с ръководството на няколко известни чалготеки, възползващи се от духовния упадък на нацията за лесно и бързо изкарване на пари. Освен опитa за нахлуване в БНТ и ксенофобските му изказвания Бинев няма друга запомняща се връзка с медиите.

Питаме: Пред този човек ли трябва да отговаря цялата културна общност в страната? Пред този човек ли дължат отчет медиите в България?

Питаме: Това ли е най-качественото, с което българският парламент разполага в момента за председател на тази комисия? Това ли е най-компетентният човек за този пост?

Питаме самия Слави Бинев: Каква е неговата лична мотивация да участва, та дори да е председател на тази комисия? С какво той се смята за компетентен да държи сметка и да се изказва по отношение на законопроектите и бюджетите, свързани с културата и медиите?

Не реагирахме на повторното назначение на министъра на културата Вежди Рашидов, очаквайки да разберем цялостната нагласа на „реформаторската нова власт“ към българската култура. Фактът, че мандатоносителят си позволи толкова лесно да захвърли духовното развитие на нацията и да използва Комисията по култура за разменна монета в решаването на дребни политически сметки, показва, че на културата за пореден път няма да се гледа като на приоритет. Ще бъде оставена в забвение, ръководена от некомпетентни и негодни за други постове фалшиви политици. Нужна е радикална промяна в отношението на държавата към културното развитие на нацията – настояваме за:

– Смяна на Слави Бинев като председател на парламентарната комисия по култура и медии;
– Смяна на Вежди Рашидов като министър на културата;
– Промяна на средствата, които ще бъдат отделени за сектор „Култура“ в бюджет 2015, на твърдите 1% от БВП.

Такова пренебрежително отношение към културата е огромно разочарование за нас. В мандат, в който очакванията към правителството бяха тя най-накрая да бъде изведена сред основните приоритети за години напред, става ясно, че развитието на духа и таланта отново е най-последна „грижа“ на управляващите. Ние няма как да сме съгласни с това!

Искаме човекът, който бъде избран за следващ министър на културата, да бъде независима и силна личност, която да умее да отстоява интересите на сектора. Да е запознат до болка с проблемите в тази сфера, за да бъде способен да взима адекватни решения относно множеството проблеми, които стоят пред нея. Изборът му да бъде съгласуван с достатъчно широк кръг професионалисти, доказали своите имена в културнитe среди, а не само с приятелски настроените към ГЕРБ.

Искаме също така Народното събрание от своя страна да избере за председател на Комисията достатъчно приемлива за обществеността личност, запозната с вътрешните особености на подопечните му сфери.

Призоваваме, в рамките на тази седмица партиите, които влизат в състава на 43-тото Народно събрание, да проявят отговорност и да предприемат нужните действия за извършване на промените в горепосочените комисии. Наличието на депутати с абсолютно изчерпан кредит на доверие няма как да бъде легитимна предпоставка за едно или друго неадекватно назначение просто защото някой се нуждае от пост, който да задоволи личните му амбиции. За тези депутати изходът е само един – излизане от политиката.

Призоваваме премиера Бойко Борисов да прояви отговорност към развитието на нацията и да преосмисли отношението си към българската култура. Кризата в българското образование и отклоненията в ценностната система на новите поколения показват, че няма никакво време за губене.

Не на последно място се обръщаме и към г-н Радан Кънев, г-жа Меглена Кунева и всички представители на Реформаторския блок – това ли е реформаторското ви отношение към културата? По този начин ли извличате България от блатото на невежеството и апатията? За това ли голяма част от младите хора гласуваха за вас? Няма как да не споменем и предложените от вас за заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов и областен управител на София Веселин Пенев – партийни кадри на ДПС, свързани с престъпната политика на тази мафиотска партия. Обидно е. Надяваме се гражданите на София и ръководството на Българската армия да изразят категорично позицията си против тези назначения. Толкова трудно ли стана още в първия месец от управлението ви заемането на принципна позиция, че започнахте да търсите същите политически празнословия, против които се обявявахте само преди няколко месеца? Отказахме да ви подкрепим по време на Окупацията на Софийския университет, за което бяхме сурово упреквани от част от протестиращите граждани. Времето показва, че позицията ни е била правилна.

„Без морал няма общество, няма демокрация – побеждават хитростта и насилието!“

Уморихме се да ви чакаме, очакваме действия!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 18:43

А срещу мутрата бойко борисов защо не протестирате той с какво е по различен от слави бинев да речем????

04.12 2014 в 16:24

А Бойко Борисов премиер и осъден на първа инстанция Цветанов в комисията по СРС ви е напълно допустимо нали смешници нещастни? С тъпите си протести ги върнахте на власт и не само тях а и нечистоплътниците готови на всичко за малко властчица реформатори, патриотари, абвейци и безцензурници. Айде се скрийте някъде и докато не пораснете поне малко умствено не излизайте от там.

04.12 2014 в 13:09

Смешници платени! Че и от името на СУ излизат. А Цветанов като оглавяващ комисията по СРС-та нищо не се споменава. Недоносчета такива ще си останете щом ви се плаща.

03.12 2014 в 19:24

Аз не твърдя че протестите са платени... твърдя по-лошото - че не са. Това говори за умствения потенциал на организаторите, които го правят без пари, разчитайки, че след време някой може да се сети за тях. Жал ми е даже за тея заблудени овчици, които не вземат да се занимават с нещо по-продуктивно...

03.12 2014 в 17:19

Умишлено ли е пропуснато името на Рашидов в заглавието?! Умишлено ли е спестяването на новината за съществуващата петиция против повторния му избор за министър, подписана от близо 2000 души?! Моля ви, ON!

03.12 2014 в 16:36

Ранобудните шафрантии отново на турне? Не знам #кой ще го финансира отново техния цирк, след като те вече си постигнаха целта да върнат ГЕРБ на власт?

03.12 2014 в 16:26

Това, че коментатори с никове като "Марио", "Детелина", "Иван", "Лили" и т.н., в един глас твърдят, че протестите са платени ме кара да ги подкрепям с повече убеждение. С форумни ботове не се действа, атакисти, вече ви научихме номерцата.

03.12 2014 в 15:23

Смешници

03.12 2014 в 15:22

Тея или са платени, или са малоумни. Залагам на второто. Търсещи известност идиотчета, мислещи, че правят нещо.

03.12 2014 в 15:01

Пак платени от Бойко протести колко сте предвидими.Вместо да си смучете от пръстите нелепи клевети за Волен Сидеров се огледайте малко около вас какво се случва.Изправете се пред президента,който ви излага пред света,заради него и гербаджиите ние сме от губещата страна .Свалете от власт виновните за провала южен поток.Какво ми подскачате за глупости,за пари се продавате,нямате никакви ценности.Не ви ли е срам какво бъдеще чертаете за децата си .Докато народа е продажен и политиците ни ще са такива.Както вие предавате бъдещото поколение,така и на тях не им пука за нарада и гледат да зграбват до последно каквото може.Така че първо трябва да започнем от промяна в нашето мислене,че тогава да очакваме нещо по-различно.