Работещите имат право на 10 дни рехабилитация за сметка на НОИ

Пенсионното отпуска 17.6 млн. за програмата тази година, ще стигнат за 44 хил. души

Нели Чолашка 31 март 2015 в 09:58 41154 0

17 683 185 лв. отпуска за 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) за рехабилитация на хронично болните работещи.

Документи по тази програма вече могат да се подават в НОИ, парите ще стигнат за 44 хил. души.

Всеки одобрен кандидат получава рехабилитация за 10 дни като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 5 лв. за всеки ден от престоя. Той има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 41 санаториума, които може да видите тук.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест.

Кандидатите трябва да имат внесени осигуровки за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за пенсиониране, да не са осигурени, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и също лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

На сайта на НОИ може да откриете подробна информация за необходимите документи и заболяванията, за които се осигурява рехабилитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!