Провокатори имаше, но те никога не бяха арестувани. Бившите МВР министри изговориха много лъжи

Жоро Георгиев - едно от битите на протестите момче, очаква новата проверка да не е като предишната

OFFNews 16 август 2021 в 09:44 11990 2

Снимка Стоп кадър: bTV

Напълно логични са думите на бившите вътрешни министри. Както през годините - горят бушони, употребяват хората по най-грубия начин. Тогава изпитахме болката от ударите, сега изпитваме болка от това, че хората виждат какво се случи. Не е приятно да се гледат кадрите, но е по-добре така. Изговориха се много лъжи от бившите вътрешни министри. Според тях бити протестиращи няма, има само бити полицаи. Той (Младен Маринов - бел. ред.) каза нещо, но пунта-мара общо взето. 

Това заяви пред бТВ Жоро Георгиев - един от битите на 10 юли 2020 г. от полицаи протестиращ. В петък Временната комисия за полицейското насилие показа видеозапис, на който се вижда как полицаи пребиват група протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

"Преди кадрите скандирахме, имаше обидни думи, но за протест е нещо нормално. Те трябва да са подготвени да издържат на такава елементарна случка - обидни думи. Полицаите влязоха в тълпата без предупреждение. На 2 септември с щитовете подготвяха хората, че може да има някаква акция. Тук нямаше такова нещо, а просто влязоха с ритници", допълни Георгиев.

Той добави, че първата битка оттогава е със заповедта за задържане, която е отпаднала, а следващата битка ще е да търси обезщетение. "Очаквам новата проверка в Министерството на вътрешните работи да не е същата като на Терзийски и Маринов", каза още Жоро Георгиев. 

По думите му провокатори е имало, но те никога не са арестувани. "Те са по-назад, хвърлят нещата и си тръгват. Отнасяме го тези, които сме на предна линия", заяви той. 

"Тази красива българска полицайка, която си направи място, за да рита момчето в слабините, дали знае до какво може да доведе в бъдеще и сега, като гледа записа, дали знае как момчето се чувства. В социалните мрежи се твърди, че гологлавият мъж е на висок пост - комисар Андон Андонов. Това означава, че това не са някакви елементарни полицаи, които са могли да се поддадат на напрежението", обясни младежът. 

Георгиев посочи, че за един от полицаите наказанието е да не може да бъде повишаван 2 години в по-висока длъжност:

"Това наказание ли е? Аз съм с повдигнати обвинения, чакам да ме викат в съда, а той просто не може да бъде повишен. Доставяше им удоволствие това нещо", допълни Жоро Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!