ГЕРБ се оправдава с Гешев: Не сме крили полицейското насилие, дадохме всичко на прокуратурата

OFFNews 15 август 2021 в 10:53 9716 2

Бившите министри на вътрешни министри в третото правителство на Бойко Борисов Младен Маринов и Христо Терзийски, които бяха пряко ангажирани с протестите срещу управлението на ГЕРБ, публикуваха във фейсбук коментари за зловещите кадри с брутално полицейско насилие над мирно протестиращи младежи. 

Позициите и на двамата до голяма степен съвпадат. От една страна те осъждат издевателствата от страна на органите на МВР, но настояват случилото се да не бъде използвано като клеймо срещу достойните полицаи. Друга част от мненията им звучат от една страна като като оправдание, а от друга - като критика към прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев. Те по никакъв начин не са прикривали извършените безобразия от служителите на МВР - възложили проверка и дали данните на прокуратурата, оттам обаче не последвало нищо.

"Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд", заявява Маринов.

Наследникът му на поста Христо Терзийски се изявява в същия дух.

"Бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност", пише Терзийски.

Ето и пълния текст на публикациите на двамата в социалната мрежа:

Младен Маринов

Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Това бяха и продължават да бъдат законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на подобни случаи.

Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата.

Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество.

Категорично не приемам превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг.

Убеден съм, че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг.

Нека този случай не влияе и върху обективността при разследване на случаите на пострадали полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Защото именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!

Христо Терзийски

Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година. Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство.

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката:

„В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.“

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

В заключение, се обръщам към всички колеги в парламента и към лидерите на политическите формации в България:
Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество!

Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!

Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

1

DARTH VADER

15.08 2021 в 12:07

ДЪЛГО ВРЕМЕ ФОКУСЪТ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ Е НАСОЧЕН КЪМ ПРОКУРАТУРАТА,СЪВСЕМ ОСНОВАТЕЛНО...
НО КОГА ЩЕ СЕ ВЗРЕМ В МВР,ЗАЩОТО И ТАМ ВСИЧКО Е ПРОЯДЕНО-ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЕТАЖ...
АМИ В СЪДА...
ЗАЩО ОПЕРАЦИЯ "ЧИСТИ РЪЦЕ" В БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНА...
САМО ПИТАМ....