Проверяват депутата Лъчезар Иванов за пране на пари

OFFNews 22 юли 2021 в 12:07 4642 0

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов по сигнал за пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции, съобщава "Свободна Европа".

Депутатът е извършвал консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е реализирал голяма печалба. Тогава са започнати проверките от институциите, а след това е подаден сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Иванов не крие, че освен депутат, като лекар от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. той продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация печалбата му е над 1.6 млн. долара.

"Свободна Европа" пише, че два независими един от друг източници са потвърдили, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в ДАНС. Впоследствие агенцията подава информация по случая на КПКОНПИ.

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", заявяват официално от антикорупционната комисия.

Депутатът от ГЕРБ е коментирал пред "Свободна Европа" случая. По думите му е предоставил на институциите всички документи и не се притеснява от нищо. 

"Подал съм всички договори, които имам, подписани с [компанията] – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам откога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", заявява депутатът.

По думите му, подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточнява Иванов. По думите му това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Иванов реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Според него покачването на акциите е с напредъка на проектите, по които е ангажиран: Тук, на българска територия, всичко, което беше необходимо, аз съм го задвижил, и всъщност тогава бяха подписани няколко договора за това, че тук в България ще се реализира продуктът и затова има промяна и в публичните пазари".

"Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тук ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттук ще се извършва дистрибуцията на този препарат", твърди Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови