Протест в София заради спряното събаряне на къщи в Гърмен

OFFNews 18 юли 2015 в 10:47 4147 1

Снимка БГНЕС, архив

В София ще се проведе протест с искане за възобновяване на спряното събаряне на ромски къщи в родопското село Гърмен.

Решението за протеста в София е взето от инициативния комитет, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройство официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две от ромските постройки в Гърмен няма да се състои.

Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.

Съдът е поискал от България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели. Дирекцията за национален строителен контрол в петък излезе със становище, в което се казва, че институцията ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в село Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност.

До момента са премахнати 8 незаконни строежа в селото, тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение. От ДНСК е отправено писмо до кмета на общината, с което уведомяват, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудителното премахване.

За гарантиране на запазването на правата на уязвимите лица, които са жители или лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета незабавно да представи в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews