Пророк Исая предрекъл раждането на Исус, св. Христофор пази от внезапна смърт

Народът ни моли летния св. Никола да прогони градушките

OFFNews 09 май 2020 в 05:14 3548 0

Православната църква почита днес паметта на свети пророк Исая и свети Христофор.

Св. пророк Исая живал през втората половина на VІІІ век пр. Хр. Господ му възвестил, че ще накаже юдеите за тяхната неблагодарност. Исая започнал да разказва за предстоящо разорение на Йерусалим, но народът не му вярвал.

Когато на юдейския престол се възкачил Езекия, той наредил да разрушат идолските капища и върнал поклонението на Бог. Тогава асирийския цар Сенахерим обсадил Йерусалим. Исая успокоил юдейския цар, като му казал, че Господ ще се застъпи за града. Същата нощ 185 000 души в асирийския стан умрели. Сенахерим веднага оттеглил войските.

Скоро след това пристигнали пратеници на вавилонския цар. Езекия се похвалил с богатството си. Исая му предрекъл, че не след дълго съкровищата ще бъдат разграбени и отнесени във Вавилон. По думите му едва след 100 години юдеите ще се завърнат в Йерусалим, по времето на цар Кир. Той предсказал и падението и на много други градове и държави. Исая говорел и за раждане на Месия, като подробно описал земния живот на Исус Христос, за раждането му след непорочно зачатие и доброволната му смърт за спасението на човечеството.

Исая пророчествал в продължение на 60 години. Той починал в дълбока старост.

Свети Христофор живял по времето на император Дакий. Той бил християнин и изповядвал открито вярата си. Заради това бил подложен на страшни мъчения, след които оставал невредим. Накрая той бил публично обезглавен в Ликия около 249 г. Тленните му останки били пренесени в Толедо. Днес мощите му се намират в катедралата "Св. Петър" в Рим. Свети Христофор е смятан за закрилник от внезапната смърт, за покровител на моряците, носачите и шофьорите.

Днес според християнската традиция се почита пренасянето на мощите на свети Николай Чудотворец от Балканския полуостров до град Берн в Италия през IX век. Българите наричали този ден Летен Никулден. 

Според народните вярвания летния свети Никола бил господар на дъжда, почитали го, за да няма суша и градушки. На този ден се изпълнявал обичаят покръсти. Девойките се обличали в стари черни дрехи и се събирали в двора на църквата. Обикаляли го три пъти и пеели песни, за да омилостивят злите сили и стихии и да измолят дъжд. Празникът завършвал с курбан и голяма трапеза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови