При асансьора-убиец нищо не било в ред

Христо Пелов 09 септември 2014 в 18:44 3626 2

Редица технически и административни нарушения са причината за падането на асансьор в София, съобщи председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

Цанков представи доклад за причините за възникването на аварията на асансьора, при падането на който една жена загина, а друга беше тежко ранена. 

От доклада става ясно, че на надзорната фирма, която извършвала контрола на асансьора - "НБ Лифтконтрол", са съставени 15 акта за нарушения след проверка на Агенцията през юни миналата година.

Тогавашният главен директор на агенцията - Юлиян Иванов, обаче не е отнел лиценза й, което е странно. Няма и документи, които да обясняват защо лицензът не е бил отнет, коментира Стефан Цанков.

Според специалистите от Агенцията сред причините за инцидента с асансьора е липсата на 400-милиметрова фрикционна шайба, която била заменена с 120-милиметрова. Фрикционната шайба е в основата на движението на асансьорите и ако тя не отговаря на стандартите, това води до скъсване на въжетата.

При ремонта на асансьора са поставени две въжета с дебелина 10 милиметра, вместо необходимите 12 милиметра. Освен това проверката не е установила наличието на сертификати за качество на поставените две въжета. И двете въжета били прокъсани.

Освен това клиновият механизъм, чиято функция е като на аварийна спирачка, не се е задействал при падането на асансьора, защото е бил замърсен и нерегулиран, сочи още докладът.

Цанков припомни, че надзорните фирми са задължени на всеки 10 дни да правят проверки на поверените им асансьори. Фирмата, която отговаряла за злополучния асансьор обаче, направила последната си проверка преди два месеца.

В дневника на асансьора не са записвани имената на техниците, които са го поддържали. Техните имена обаче се знаят. Още утре всички материали от проверките ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, за да реши държавното обвинение какви обвинения и на кого ще бъдат повдигнати, категоричен е Цанков.

Той разказа и за редица куриозни случаи, на които се натъкнали специалистите, които извършили проверки на асансьори, след като служебният вицепремиер Екатерина Захариева разпореди проверки малко след фаталния инцидент.

Един такъв пример е техник от Южна България отговоря за близо 1000 асансьора. При проверката обаче се оказало, че този техник е на близо 70 години и е с 90% инвалидност.

Направени са проверки на 925 асансьора, като 213 от тях са спрени заради сериозни нередности. 

По думите на Цанков много от асансьорите се поддържат от нелицензирани фирми, а много от тях извършват и фиктивни проверки. 

Свободно се продават празни ревизионни книги с печати от Агенцията за метрологичен и технически надзор и с подписи на техници "срещу 100 лева и шише ракия". Купувачът трябва само да впише нужните данни и проверки. Тези книги, които служат като паспорт на асансьорите, се преглеждат от специалистите, защото в тях се вписват всички данни, технически характеристики и проверки, обясни Цанков.

На надзорните фирми са съставени актове, но не са им отнети лицензите заради процедурни правила. 

От Агенцията възнамеряват да въведат и уникални печати на всеки проверяващ инспектор, за да няма фиктивни проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!