Предупредиха за измами при осигуряването на работа за българи в Словения

OFFNews 15 май 2015 в 16:48 9042 1

МВнР предупреждава, че измамите с осигуряване на работа на българите в чужбина зачестяват.  

След като през април дипломатическата мисия на България в Прага предупреди за зачестили сигнали за измами, свързани с осигуряване на работа на български граждани в Чехия, подобно предупреждение дойде и от Посолството в Словения.

Със започването на пролетно-летния сезон зачестяват сигналите за некоректно отношение към българи от страна на словенските им работодатели.

В репортаж на словенска телевизия се изнасят данни за експлоатиране на български работници от страна на някои фирми в Словения. Според репортажа фирмите развиват дейност в Лошката долина, в централна Словения, където през последните години полицията е разследвала десетки сигнали срещу некоректни работодатели, като „жертвите“ са основно от България.

Обикновено българите се изпращат в Словения с едногодишни договори, но малко по-късно са принудени да напуснат и трябва да избират дали да се приберат в България, или да останат в предприятието да работят на черно.

От посолството отбелязват, че е наложително да се увеличи осведомеността на кандидатите за работа. Те не трябва да подписват договори на словенски език, чието съдържание не разбират и в които не са фиксирани задълженията на работодателя за изплащането на заплатата и осигуровките.

Оказва се, че българите често не правят разлика между договорите за работа и за наемане на жилища. 

Лицата, търсещи работа в чужбина, трябва да знаят, че когато използват услугите на фирми-посредници, трябва да тръгнат от България с преведен на български и подписан трудов договор с чуждестранен работодател. В него трябва да са видни всички данни за него и условията на труд и заплащане. С този договор на по-късен етап може всяко наето лице може да извърши проверка и при нужда да защити правата си. 

Не по-маловажен е и договорът с фирмата-посредник, който включва определени атрибути, разписани в специална наредба. Той задължително трябва да съдържа коректните данни на посредника и мястото, на което е подписан.

Ако едно лице е изпратено на временна работа от предприятие, което осигурява такава, то задължително трябва да има сключен трудов договор между работника и предприятието. Такъв договор може да бъде сключен и с предприятие, което командирова свои работници и служители зад граница за своя сметка и под свой контрол. Този договор се сключва задължително преди постъпване на работа. Лицето трябва да подпише и уведомление за регистрацията му в НАП.

Отказът да бъдат подписани такива договори е сигнал, че лицата, търсещи работа, могат да станат жертва на измама.

Сигурен знак, че става въпрос за измама, е нежеланието на обещаващия работа да се срещне лично с лицето, търсещо заетост и комуникация само по електронен път. 

Искането на такси и други плащания под каквато и да е форма за осигуряване на работа в чужбина също са сигнал за евентуална измама. В законодателството е регламентирано, че фирмите-посредници и предприятията, осигуряващи временна работа, нямат право да искат такси. Заплащането трябва да бъде от работодателя, за когото осигуряват работна ръка. Работодателите, които командироват свои работници и служители за изпълнение на дейности в чужбина, също нямат право да искат такси. Най-често се искат суми за издаване на формуляр А1 за командироването им, който се издава напълно безплатно от НАП. При евентуално плащане е наложително да искат документи, доказващи заплатените суми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

viki1888

03.06 2019 в 13:21

0886090826 e телефона на много коректна "Агенция за подбор на персонал" за работа в Чехия.Не вземат никакъв комисион и със собствен автобус те извозват да работодателя.Заплатите им са реални и се изплащат редовно.Със съпруга ми работим чрез тях.Спокойно ги препоръчваме.