Предложение: 36 дни платен годишен отпуск за социални педагози

Министерският съвет ще позволи да се прехвърля платеният отпуск и към бащите, бабите и дядовците на децата

OFFNews 10 октомври 2023 в 16:40 1313 0

Министерство на труда и социалната политика

Снимка БГНЕС/Архив

Министерство на труда и социалната политика

Това са само част от промените, предвидени в постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, публикувани за обществено обсъждане.

Предвижда се служителите в социалните услуги да имат право на удължен платен годишен отпуск. Предлага се 36 дни платен годишен отпуск да имат педагозите, специалните педагози и социалните педагози, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги за деца и интегрирани здравно-социални услуги за деца. Запазва се правото на този размер на удължения платен годишен отпуск и на възпитателите, педагозите и специалните педагози в домовете за медико-социални грижи за деца и в детските ясли.

Основните специалисти, ръководещи социалните услуги, служителите, които са пряко ангажирани с обслужването на потребителите на социалната услуга, както и препоръчителните специалисти, които работят на трудов договор и на пълно работно време, ще могат да използват 26 дни платен годишен отпуск

30 дни платен отпуск ще ползват управляващите социални услуги. Запазва се съществуващото към момента право на този размер на отпуска и на директорите (управителите) на домовете за медико-социални грижи за деца и на детските ясли.

С промените се предлага отпускът при бременност и раждане да може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето.

Както бащата на детето, така и неговите баба или дядо, могат да подадат до предприятието, в което работят, писмено заявление-декларация по образец, към което се прилага копие от удостоверението за раждане на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация, а ако лицето няма право на отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

И родителите на майката или бащата на детето ще могат да прекратят ползването на отпуска по тяхно желание. Те ще трябва да уведомят предприятието за настъпването на обстоятелства, които водят до прекратяване ползването на прехвърления отпуск.

Преди промените отпускът за бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето можеше да се прехвърля на бащата. Майката имаше възможност да прехвърля този вид отпуск на своите родители или на родителите на бащата, само когато бащата е починал, а ако той е неизвестен, отпускът можеше да се прехвърли на родителите на майката. С промените в Кодекса на труда, в сила от 1 януари 2023 г., тези условия за ползване на отпуска от родителите на майката или на бащата отпаднаха.

Новите правила ще важат и за осиновители. Те могат да прехвърлят платения отпуск за отглеждане на дете на родителите на майката и бащата след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика