Правителството отпусна 15.86 млн. за преодоляване на последиците от бедствия

OFFNews 12 август 2015 в 12:10 1886 0

Снимка БГНЕС, Архив

На днешното си заседание Министерския съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв.

Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция.

Сред проектите, които ще бъдат финансирани, са укрепването на свлачища в участъци от АМ „Струма” и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на р. Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, за брегоукрепване.

От общата одобрена сума 2,2 млн. лв. са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Днес кабинетът одобри и проект за споразумение за сътрудничество със Сърбия в областт на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия. Проектът очертава общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия.

Предвидени са различни форми на взаимодействие като оказване на помощ при поискване, обмен на информация, съвместно планиране и изпълнение на проекти и научни разработки, организиране на общи конференции и учения. С документа се регламентират процедурите за пресичане на държавната граница от спасителни екипи, процедурите по внос и износ на стоки по време на спасителни акции и използването на въздухоплавателни и плавателни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!