Постна содена питка и една друга, която става за ядене

Янка Петкова 23 декември 2023 в 10:00 17857 0

питка

Снимка Личен архив

Постна содена питка

Като наближат празници си припомняме всички традиции, за които сме чели, но рядко спазваме. Нещо подобно се случва с постната содена питка. Напоследък интернет ври от всякакви рецепти за содени питки - с бакпулвер, с газирана вода и всякакъв друг тунинг, който може да ви хрумне, а тестото е с височина, която на моменти конкурира панетоне-то. Да не се заблуждаваме постната содена питка е едно наистина постно тестено изделие, за чието приготвяне не е нужен кой знае какъв майсторлък.

В купа пресявате 3 чаени чаши брашно с чаена лъжичка сол. В супена лъжица оцет гасите една чаена лъжичка сода бикарбонат. В кладенче, направено в брашното, сипвате пет супени лъжици олио, угасената сода и чаена чаша вода, която се добавя постепенно. Замесвате меко тесто, намазвате го с олио и го оставяте да си „почине“ около 10 минути. Отделяте 1/3 от тестото. От по-голямата част оформяте питката, а от останалото моделирате декорацията – кръстче, чепка грозде, слънце (задължителни елементи), ако не ви се получават добре житните класове, можете да сплетете от три ленти тесто плитка и да я увиете около питката. Слагате в тестото монета, може да е евромонета, да свиквате, ей къде е 2025-та, евентуално.

Поставяте питката в намаслена и набрашнена форма за печене с диаметър 22 см, за по-удобно с падащ борд. Бодете я тук-там с вилица, за да не се напука, докато се пече. Печете на 180 градуса за около 30-35 минути. След като я извадите я напръсквате обилно с вода и я увивате в кърпа. Колкото повече стои увита, толкова по-мека става. В крайна сметка не е изключено да установите, че постната питка е много вкусна, тестото е плътно, с лек аромат на сода бикарбонат, събужда спомени от детството, които са ви скъпи. Много върви с бучка сирене, но точно навръх пости не му е времето.

Преживели Бъдни вечер вероятно мислите за коледната трапеза. Тук вече ги няма ограниченията на постите затова ви предлагам рецепта за питка със сирене и кашкавал. Зърнах я в един кулинарен видео канал „Вкусни рецепти с Таня“, съвсем леко я промених, но стана наистина много вкусна.

Трябват ви около 600 г брашно (да не пиша "колкото поеме"), 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 3 супени лъжици кисело мляко, 4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, 20 г прясна мая или 7 г суха, 50 г краве масло, 100 г сирене и 100 г кашкавал, сусамово семе. Продуктите да са със стайна температура.

Прясното мляко леко се затопля. В малка купа към него се добавят захарта, натрошената мая, бърка се докато се разтворят и постепенно се сипват 2-3 супени лъжици брашно. Получената смес се покрива с кърпа и се оставя за 15-20 минути, докато се активира маята.

В голяма купа пресявате брашното със солта. Оформяте кладенче и добавяте киселото мляко, яйцата, от които отделяте единия жълтък, олиото, постепенно сипвате маята и омесвате меко тесто. Оформената топка намазвате с олио, поставяте я в намаслена купа и покривате с прозрачно фолио. Тестото трябва да втасва около един час на стайна температура.

Подготвяте си тава с диаметър 26 см, може и малко по-голяма. Намазвате я с част от омекналото краве масло и я поръсвате с брашно.

Втасалото тесто премесвате още веднъж. Отделяте 9 еднакви топки. Всяка от топките се разточва на кръг с диаметър около 20 см. (можете да измервате със сламка или дървено шишче, с които да направите кръстче, за да намерите центъра). Изглежда сложно, но след първата кора добивате рутина. Нарязвате по показания на снимката начин, като първата лента срязвате докрая, а следващите на разстояние от ръба. Можете да режете ножче за пица или с друго, което е достатъчно тънко и остро.

Мажете с масло, поръсвате със смес от настърганото сирене и кашкавала и завивате по показания на снимката начин.

Готовата фунийка нареждате в тавата, като оставяте малко разстояние от ръба ѝ и останалите парчета от питката, за да има накъде да растат, докато втасват. Последното топче навивате на руло и поставяте в центъра. Завивате с прозрачно фолио и оставяте питката да втаса в леко затоплена фурна (20-30 градуса) за половин час. Вадите я, мажете с жълтък и поръсвате със сусамовото семе.

Питката се пече на 180 градуса, в предварително затоплена фурна, за около 40-45 минути, проверявате с клечка за зъби, ако бързо се зачервява отгоре намалявате на 160 градуса или покривате с хартия за печене. След изваждане се напръсква с вода и се покрива с кърпа за около 20 минути. Крехка, с аромат на масло, сирене и кашкавал, адски вкусна.

Да ви е сладко!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки