
Като наближат празници си припомняме всички традиции, за които сме чели, но рядко спазваме. Нещо подобно се случва с постната содена питка. Напоследък интернет ври от всякакви рецепти за содени питки - с бакпулвер, с газирана вода и всякакъв друг тунинг, който може да ви хрумне, а тестото е с височина, която на моменти конкурира панетоне-то. Да не се заблуждаваме постната содена питка е едно наистина постно тестено изделие, за чието приготвяне не е нужен кой знае какъв майсторлък.
В купа пресявате 3 чаени чаши брашно с чаена лъжичка сол. В супена лъжица оцет гасите една чаена лъжичка сода бикарбонат. В кладенче, направено в брашното, сипвате пет супени лъжици олио, угасената сода и чаена чаша вода, която се добавя постепенно. Замесвате меко тесто, намазвате го с олио и го оставяте да си „почине“ около 10 минути. Отделяте 1/3 от тестото. От по-голямата част оформяте питката, а от останалото моделирате декорацията – кръстче, чепка грозде, слънце (задължителни елементи), ако не ви се получават добре житните класове, можете да сплетете от три ленти тесто плитка и да я увиете около питката. Слагате в тестото монета, може да е евромонета, да свиквате, ей къде е 2025-та, евентуално.
Поставяте питката в намаслена и набрашнена форма за печене с диаметър 22 см, за по-удобно с падащ борд. Бодете я тук-там с вилица, за да не се напука, докато се пече. Печете на 180 градуса за около 30-35 минути. След като я извадите я напръсквате обилно с вода и я увивате в кърпа. Колкото повече стои увита, толкова по-мека става. В крайна сметка не е изключено да установите, че постната питка е много вкусна, тестото е плътно, с лек аромат на сода бикарбонат, събужда спомени от детството, които са ви скъпи. Много върви с бучка сирене, но точно навръх пости не му е времето.
Преживели Бъдни вечер вероятно мислите за коледната трапеза. Тук вече ги няма ограниченията на постите затова ви предлагам рецепта за питка със сирене и кашкавал. Зърнах я в един кулинарен видео канал „Вкусни рецепти с Таня“, съвсем леко я промених, но стана наистина много вкусна.
Трябват ви около 600 г брашно (да не пиша "колкото поеме"), 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 3 супени лъжици кисело мляко, 4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, 20 г прясна мая или 7 г суха, 50 г краве масло, 100 г сирене и 100 г кашкавал, сусамово семе. Продуктите да са със стайна температура.
Прясното мляко леко се затопля. В малка купа към него се добавят захарта, натрошената мая, бърка се докато се разтворят и постепенно се сипват 2-3 супени лъжици брашно. Получената смес се покрива с кърпа и се оставя за 15-20 минути, докато се активира маята.
В голяма купа пресявате брашното със солта. Оформяте кладенче и добавяте киселото мляко, яйцата, от които отделяте единия жълтък, олиото, постепенно сипвате маята и омесвате меко тесто. Оформената топка намазвате с олио, поставяте я в намаслена купа и покривате с прозрачно фолио. Тестото трябва да втасва около един час на стайна температура.
Подготвяте си тава с диаметър 26 см, може и малко по-голяма. Намазвате я с част от омекналото краве масло и я поръсвате с брашно.
Втасалото тесто премесвате още веднъж. Отделяте 9 еднакви топки. Всяка от топките се разточва на кръг с диаметър около 20 см. (можете да измервате със сламка или дървено шишче, с които да направите кръстче, за да намерите центъра). Изглежда сложно, но след първата кора добивате рутина. Нарязвате по показания на снимката начин, като първата лента срязвате докрая, а следващите на разстояние от ръба. Можете да режете ножче за пица или с друго, което е достатъчно тънко и остро.
Мажете с масло, поръсвате със смес от настърганото сирене и кашкавала и завивате по показания на снимката начин.
Готовата фунийка нареждате в тавата, като оставяте малко разстояние от ръба ѝ и останалите парчета от питката, за да има накъде да растат, докато втасват. Последното топче навивате на руло и поставяте в центъра. Завивате с прозрачно фолио и оставяте питката да втаса в леко затоплена фурна (20-30 градуса) за половин час. Вадите я, мажете с жълтък и поръсвате със сусамовото семе.
Питката се пече на 180 градуса, в предварително затоплена фурна, за около 40-45 минути, проверявате с клечка за зъби, ако бързо се зачервява отгоре намалявате на 160 градуса или покривате с хартия за печене. След изваждане се напръсква с вода и се покрива с кърпа за около 20 минути. Крехка, с аромат на масло, сирене и кашкавал, адски вкусна.
Да ви е сладко!
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Зеленски отказа да подпише споразумението със САЩ за редкоземните метали на Украйна
Зеленски отказа да подпише споразумението със САЩ за редкоземните метали на Украйна
Зеленски отказа да подпише споразумението със САЩ за редкоземните метали на Украйна
Русия публикува снимки на американец, арестуван в Москва за трафик на наркотици