Quantcast

"Амнести интернешънъл": България трябва да обуздае насилието над бежанци и имигранти

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2013 в 10:17 2309 4

Бежанци, Снимка: Сергей Антонов
Бежанци, Снимка: Сергей Антонов

 

Българските власти трябва да изпратят ясен сигнал, че ще вземат нужните мерки да обуздаят растящите атаки срещу бежанци и имигранти по улиците на София, заявява правозащитната организация Амнести интернешънъл на официалния си сайт, съобщава "Дарик".

Призивът е отправен след като двама сирийци бяха ранени при нападение в района на Захарна фабрика в София. Трети човек също е бил мишена на нападението, но успял да избяга без наранявания. Това е седмото подобно нападение по улиците на града от началото на ноември, се казва още в съобщението.

Вместо да разследват извършителите на тези нападения и да ги изправят пред правосъдието, българските власти се опитват да ги омаловажат и да ги представят като обикновени престъпления, заяви Езерка Тигани, заместник-директор на програмата за Европа и Централна Азия на Амнести интернешънъл. Тя припомни, че България е задължена по силата на международното право да разследва възможността тези престъпления да са мотивирани от омраза.

"Българските власти трябва да излязат с ясно становище, че ксенофобските и расистките престъпления няма да бъдат толерирани. Бежанците и имигрантите трябва да бъдат защитени от всякакви бъдещи посегателства", призовава още правозащитната организация. Според нея продължаващите нападения показват, че българските власти не предприемат адекватни мерки за предотвратяването им.

Начинът, по който властите се отнасят към ситуацията, е смущаващ. Те се опитват да представят нападенията срещу чужденци като всичко друго, но не и като престъпления от омраза, цитира организацията мнението на Борислав Димитров, координатор на местната група "Приятели на бежанците".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2013 в 11:27

"... българските власти се опитват да ги омаловажат и да ги представят като обикновени престъпления..."
A Амнести не само, че омаловажават престъпленията на имигрантите, но дори не ги представят...те не съществуват за тях, такива престъпления няма.

03.12 2013 в 10:44

Изключително кухи лейки сте.

03.12 2013 в 10:32

Езерка Тигани и колегите и от Амнести интернешънъл вместо да плямпат празни приказки да си ги вземат по домовете си арабските терористите. Пък африканци и афганистанци, дето на практика са икономически имигранти да си ходят обратно или да си ги вземат в Европата. Тук няма място за тях.

03.12 2013 в 10:31

Kакво имаме до сега:
– Двама набити и ограбени бедни "емигранти" носещи незнайно защо посред нощ 1000 Евро кеш .
– Една 19 годишна българка пребита от "емигрант" при грабеж. Същият "емигрант" се оказва престъпник- рецидивист.
– Втора българка пребита от беден "емигрант" с 2000 долара кеш в джоба.
Питам АЗ: КОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОЗАПТЕН? Българите или "бедните емигранти" ?

Отговорете толерасти!